8.5.2023. 11:09
0
U 13 sati počinju protesti u Beogradu, Ružićeva ostavka zakasnila
Nezavisni sindikat prosvjetnih radnika Srbije saopštio je da će njihov protest ispred zgrade Ministarstva biti održan danas u 13 sati uz ocjenu da je ostavka ministra prosvjete Branka Ružića zakasnila.

"Ministar prosvjete Branko Ružić završava ministrovanje onako kako ga je i sprovodio: bez suštinskog razumjevanija situacije i sa zakašnjelim reakcijama. Kao što mu je trebalo četiri dana da shvati šta je moral da bi podnio ostavku iz moralnih razloga, tako mjesecima nije mogao da shvati koje su promjene neophodne da bi nasilje u školama bilo umanjeno", naveli su iz tog sindikata.

Ocijenili su da je ostavka Ružića dobra vijest samo zbog toga što otvara mogućnost da na čelo resora dođe "neko ko će imati više znanja da ga vodi i s kim će moći da se otvori dijalog".

Sindikat navodi da će nakon današnjeg skupa prošetati do Vlade Srbije gdje će predati svoje zahtjeve, u kojima traže da se izmjenama propisa omogući suspenzija učenika s nastave, da se definišu nova krivična djela u vezi s nasiljem u školi i da se ukinu anonimne prijave protiv nastavnika.

"Ove zahtjeve, kao suštinski važne za povećanje sigurnosti u školama, odlazeći ministar Branko Ružić je ignorisao prethodnih šest mjeseci, tokom javne rasprave o izmjenama seta prosvjetnih zakona", dodali su u saopštenju.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.