18.6.2023. 12:02
0
NATO veoma ozbiljno shvata događaje na sjeveru Kosova
NATO veoma ozbiljno shvata događaje na sjeveru Kosova i KFOR, predvođen NATO-om, preduzima sve neophodne mjere da obezbjedi sigurno i mirno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Posvećenost KFOR-a, NATO, sprovođenu svog mandata prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbjednosti UN-a, nepokolebljiva je, kao što je pokazano nedavnim dodatnim raspoređivanjem 500 vojnika, saopštio je Oana Lungescu, portparol NATO-a.

“Još jednom podsećamo sve strane na njihove obaveze prema KFOR-u prema Vojno-tehničkom sporazumu, uključujući poštovanje administrativne granične linije, procedure za Kosovsku policiju i Sporazum iz 2013. o raspoređivanju Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru”, naveo je Lungescu na Twiteru.

Kako je istakao, ove obaveze su dizajnirane da obezbede koordinisanu akciju, izbegnu eskalaciju i sačuvaju bezbjedno i mirno okruženje.

Prethodno je KFOR najoštrije osudio napade na novinare na sjeveru Kosova, dok su obavljali svoju profesiju.

“Sloboda štampe i sloboda izražavanja su osnovne vrijednosti koje svi moraju poštovati. Pozivamo sve strane da se uzdrže od daljeg nasilja ili akcija koje mogu dovesti do dalje eskalacije i da osiguraju da mediji mogu bezbjedno da obavljaju svoj osnovni posao”, naveli su iz KFOR-a.

Podsjetili su da su poslije incidenata od 29. maja, kada je veliki broj mirovnih snaga KFOR-a povređen u ničim izazvanim napadima, KFOR je raspoređen oko zgrada opština na sjeveru Kosova kako bi zaustavile dalje sukobe.

(Ajdin B.)

NATOKosovo
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.