2.7.2023. 18:08
0
Nana ubijenog ubijenog tinejdžera zahtijeva prekid protesta: "Nemojte razbijati prozore, napadati škole ili autobuse. Stanite"
FOTO: Ubijeni 17-godšnjak Nahel/Slobodna Bosna
Ona se obratila izgrednicima u izjavama za medije, podsjećajući da su majke te koje snose teret nasilja.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao je incident s pucnjavom kao "neoprostiv", ali je također govorio protiv nereda i nasilja.

Nana ubijenog 17-godišnjaka pozvala je demonstrante da "zaustave" nasilje, prenosi Slobodna Bosna.

Ona se obratila izgrednicima u izjavama za medije, podsjećajući da su majke te koje snose teret nasilja.

Ona je apelirala da prestanu nemiri koji traju od njegove smrti.

U razgovoru za BFMTV, ona je zamolila izgrednike da "prestanu sa razbijanjem izloga, prestanu razbijati škole ili autobuse".

"Ljudima koji dižu nerede kažem ovo: Nemojte razbijati prozore, napadati škole ili autobuse. Stanite! Majke idu autobusom, majke vode djecu, one su vani", rekla je ona.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da "sa zabrinutošću" prati situaciju, dan nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron odgodio državnu posjetu Njemačkoj zbog nasilja kod kuće.

Govoreći za njemački državni emiter ARD, Scholz je opisao Francusku kao "prijateljsku susjednu zemlju".

"Zbog toga, naravno, sa zabrinutošću gledamo na (nemire) i jako se nadam, a svakako sam uvjeren, da će francuski predsjednik pronaći načine da osigura da se ova situacija brzo popravi.

Premijerka Elisabeth Borne osudila je napad na kuću gradonačelnika južnog predgrađa Pariza, opisujući ga kao "posebno šokantno".

"Učinit ćemo sve da što prije uvedemo red", rekla je Borne tokom posjete l'Hay-les-Roses, gdje se sastala sa gradonačelnikom Vincentom Jeanbrunom.

Lokalni tužilac najavio je otvaranje istrage o pokušaju ubistva.

U međuvremenu, francusko udruženje gradonačelnika (AMF) pozvalo je u ponedjeljak na protest ispred gradskih vijećnica širom zemlje u znak solidarnosti sa Jeanbrunom, pozivajući i gradonačelnike i građane da se pridruže.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi se pozabaviti situacijom u nedjelju navečer. On također planira održati poseban sigurnosni sastanak s Borneom, ministrom unutrašnjih poslova Geraldom Darmaninom i ministrom pravde.

Proteste širom Francuske je izazvala smrt 17-godišnjeg Nahela. Vozača tinejdžera je u utorak pucao i ubio policajac iz neposredne blizine na saobraćajnoj stanici u zapadnom pariškom predgrađu Nanterre. Tinejdžer je bio alžirskog porijekla.

Njegova smrt izazvala je nemire, sukobe i paljevine u nekoliko predgrađa Pariza u utorak navečer. Nemiri su se proširili širom zemlje uz noćne proteste i nerede koji su često bili vrlo nasilni.

Demonstranti imaju za cilj da istaknu diskriminaciju, te da je policija posebno rigorozna prema manjinama u Francuskoj.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao je incident s pucnjavom kao "neoprostiv", ali je također govorio protiv nereda i nasilja. Policija je odgovorila tako što je rasporedila velike policijske snage u velike gradove i uhapsila hiljade ljudi.

Sedamnaestogodišnji Nahel sahranjen je u subotu, nakon muslimanske sahrane u Nanterreu kojoj su prisustvovali prijatelji, porodica i pristalice protestnog pokreta koji su otišli da odaju počast.

Prethodno je njegova majka rekla za TV France 5 da je ljuta na policajca koji je ubio njenog sina, ali ne i na policiju općenito.

"Vidio je malog klinca arapskog izgleda, htio je da mu oduzme život", rekla je majka.

Gradonačelnik Nantera Patrick Jarry rekao je da Francuska treba "raditi na promjenama" u ugroženim četvrtima.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.