1.8.2023. 18:00
0
Meteorolozi iz susjedstva najavljuju dramu: Upaljeni meteoalarmi
Hrvatskoj popodne i navečer prijeti novo nevrijeme, a krajem sedmice stiže jača promjena vremena.

Nevrijeme popodne očekuju i Slovenci, a kako piše 24ur, mjestimice bi moglo doći do grmljavine, tuče i snažnog vjetra, pišu 24ur. Zbog veće količine padavina danas kasno poslijepodne, navečer i u prvom dijelu noći na srijedu širom Slovenije može doći do bujica, a rijeke se ponegdje mogu izliti. Postoji i mogućnost veće tuče.

Nevrijeme bi nakon Slovenije trebalo stići u Hrvatsku.

- Postupan porast naoblake sa zapada. Kasno popodne se ponajprije na sjevernom Jadranu i sjeverozapadu unutrašnjosti očekuje mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom, lokalno moguće jače izraženi, a navečer i u noći na srijedu proširit će se na istok i jug. Vjetar većinom umjeren jugozapadni i jugoistočni, navečer uz pljuskove prolazno jak sjeverni. Na Jadranu južni i jugozapadni u okretanju na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka od 27 do 31, na moru od 30 do 33 stepeni Celzijusa, piše DHMZ.

Za veći dio zemlje upaljen je žuti meteoalarm. To znači potencijalno opasno vrijeme.

I sutra se očekuje nestabilno vrijeme u većem dijelu zemlje.


- Uz više oblaka u noći i ujutro još ponegdje kiša, lokalno i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na istoku i jugu. Zatim na Jadranu pretežno, u unutrašnjosti djelomice sunčano, a kratkotrajni popodnevni pljuskovi mogući su u gorju i unutrašnjosti Dalmacije i Istre. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, piše Index.hr.

Na Jadranu većinom umjereno jugo i južni vjetar, prijepodne na sjevernom dijelu prolazno jaka bura, podno Velebita na udare olujna. Najniža temperatura zraka od 15 do 18, na moru između 21 i 26 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna između 27 i 32, piše DHMZ.

Nestabilno će biti i nakon srijede, iako će u srijedu, a posebno u četvrtak, u većini zemlje biti dosta sunca pa i vruće. Nova promjena, jača od prethodne, stiže u petak. Građane očekuju pljuskovi, grmljavina i pad temperatura, i to u cijeloj zemlji.

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula objavio je veliku prognozu koja obuhvata i analizu vremenskih prilika u dosadašnjem dijelu ljeta.

Kao što je uobičajeno kod ljetnih lokalnih pljuskova, količina padavina bila je nejednoliko raspoređena. No, može se zaključiti kako je kišovitije bilo u zapadnim kopnenim krajevima i posebno na sjevernom Jadranu, dok je na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije bilo najizraženijeg manjka padavina u odnosu na višegodišnje srednje vrijednosti.

Pritom, napominje Vakula, valja istaknuti kako je prema trenutačno dostupnim podacima, koje još trebaju provjeriti klimatolozi DHMZ-a, u Rijeci ovo bio najkišovitiji juli od 1948. godine, od kada se obavljaju službena mjerenja na toj stanici DHMZ-a. Ukupna julska količina oborine bila je 216,7 mm ili litara po četvornome metru, a dosadašnji rekord bio je iz jula 1960. - 201,3 mm.

Istodobno je na stanici Split Marjan tokom jula izmjereno samo 2,5 mm padavina. Manje od toga od 1948. godine bilo je samo 5 puta u julu - najmanje 1993. i 2013. godine, samo 0,3 mm.

Prema trenutno dostupnim podacima može se zaključiti kako je u Rijeci, primjerice, ovogodišnji juli bio 8. najtopliji u historiji mjerenja na toj stanici, u zagrebačkom Maksimiru 7., na splitskom Marjanu i Osijeku 5., Dubrovniku i Gospiću 3., a na Zavižanu čak 2.

Podjednako julu, i dosadašnji dio ove godine, razdoblje od 1. januara do 31. jula, u većini je Hrvatske bilo među 8 najtoplijih takvih razdoblja u znanoj nam historiji službenih mjerenja.

Zagreb je na korak do rekorda po količini padavina ove godine. Na 2. je mjestu, naime, ukupna količina padavina dosadašnjeg dijela 2023. godine na stanici Zagreb Maksimir. Više od ovogodišnje 692 litre po kvadratnom metru u prvih 7 mjeseci bilo je samo 2014. godine. Na Jadranu su manja odstupanja. U Dubrovniku čak postoji manji manjak u usporedbi s višegodišnjim srednjim vrijednostima.

Danima se već najavljuje kako će početkom augusta biti promjenjivo vrijeme, uz temperaturu zraka uglavnom oko prosječne za doba godine, a osobito tokom prvog vikenda i osjetno nižom od uobičajene. Pljuskovi s grmljavinom bit će opet česti, i to već do kraja ovog utorka te posebno u noći na srijedu, pa ponovno najvjerovatnije u drugom dijelu petka i u subotu prijepodne.

- Ponegdje će opet biti i olujnog nevremena, i to ne samo u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, nego i u južnijim krajevima. Stoga bi valjalo pažljivije pratiti svakodnevne vremenske prognoze i posebno upozorenja na opasne vremenske pojave stručnjaka DHMZ-a, koja su osim na njihovim mrežnim stranicama i u evropskom MeteoAlarm sustavu, kaže Vakula.

Prognoze za drugo i treće desetodnevlje augusta nisu još dovoljno pouzdane, ali može se primijetiti kako je sve veća vjerovatnoća dugotrajnijeg razdoblja suhog, stabilnog i razmjerno toplog vremena ne samo na srednjem i južnom Jadranu, gdje ga je bilo i u julu, nego diljem Hrvatske i bliže okolice.

- Ostvare li se trenutno najvjerovatnije prognoze za jesen - razdoblje septembar - novembar, u Hrvatskoj nema potrebe bojati se ni hladnoće, ni suše. U većini Hrvatske i srednja sezonska temperatura zraka i ukupna sezonska količina padavina vjerojatno će biti viša/veća od prosjeka. Ali naravno, riječ je o dugoročnoj prognozi, koja ima još puno prostora za napredak, zaključuje Vakula.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.