4.8.2023. 18:08
0
Poplave u Sloveniji ne jenjavaju, evakuacija u Celju, bujice nose mostove
Jako nevrijeme pogodilo je sjeverne, zapadne i centralne dijelove Slovenije usljed čega je došlo do poplava velikih razmjera. Prema do sada rasploživim informacijama, poginule su tri osobe. Meteorolozi upozoravaju da nevremenu još nije kraj.

Počela je evakucija stanovništva u Celju zbog postojaњa opasnosti od izlivanja rijeke Slavinje, a Laško je odsječeno, javljaju slovenački mediji.

Zbog izrazito loše hidrološke prognoze i velike vjerovatnoće izlivanja Savinje, kreće evakuacija cijelog područja Lišća na desnoj obali i Trubarjeve, Malgajeva do ljubljanske ulice, cijelog starog dijela Celja od centra grada na lijevoj obali rijeke.

U Celju su zatvorene trgovine, banke i ustanove.

Mole se svi građani da se pridržavaju uputstava Službe zaštite i spasavaњa, javljaju slovenački mediji.

U Laškom ulazak i izlazak iz grada nisu mogući, te se i tu razmišlja o evakuciji stanovnika.

Stanovništvu se savjetuje da ne ide u bolnicu u Celju i u Dom zdravlja osim ako nije prijeko potrebno.

Štajerski auto-put zatvoren je u oba smjera kod Žaleca zbog poplava. Mnogi putevi širom zemlje su poplavljeni i zatvoreni zbog obilnih kiša.

Olujno nevrijeme još nije prošlo, poručuju iz Društva za auto-puteve Slovenije (DARS) i pozivaju građane da ne putuju u ovakvim uslovima.

Ponegdje je zaustavljen i željeznički saobraćaj zbog poplavljenih pruga, preusmjerava se tranzitni saobraćaj preko Austrije prema Italiji.

Policija je u stožeru izvijestila o nekoliko smrtnih slučajeva, ali još nema konkretnih informacija o okolnostima, rekao je zapovjednik Civilne zaštite Slovenije Srečko Šestan.

Naglašava da je na mnogim mjestima pristup pogođenim područjima blokiran.

Situacija je ozbiljna, upozorio je ministar obrane Marjan Šarec, vojska je na terenu, a aktiviran je i akcijski plan Vihra. Time je predviđeno aktiviraњe snaga slovenske vojske u slučaju elementarnih nepogoda većih razmjera i osigurana pomoć vojnika slovenske vojske sustavu zaštite od prirodnih i drugih nesreća.

“Ako ne bude išlo drugačije, spašavat ćemo i blindiranim vozilima”, rekao je.

Pronađena je jedna mrtva osoba, ali još se ne zna da li je poplava uzrok

Policijska uprava ljubljana priopćila je o jednom smrtnom slučaju. No još nisu sigurni je li povezan s poplavama.

"Danas nešto iza 6 sati obaviješteni smo o pronalasku mrtve osobe na području Kamnika. Prema do sada poznatim informacijama, radi se o starijoj osobi koja je pronađena ispred kuće. Uzrok smrti još nije poznat, niti je potvrđeno da je riječ o posljedicama poplava. Budući da je područje poplavljeno, policija i spasilačke službe još nisu na terenu", objavili su.

Podsjetimo, obilne kiše još su sinoć počele u Sloveniji, a jutros su poplavljena mnoga mjesta diljem zemlje. Stotine vatrogasnih intervencija zabilježeno je u Sloveniji od četvrtka navečer zbog bujičnih poplava koje su uzrokovale obilne padaline. Tri kampa su evakuirana, a nekoliko sela odsječeno je od ostatka zemlje, prenosi Hina.

Poplave su zahvatile Goreњsku, Korušku i Zgorњesaviњsku kotlinu.

U Koruškoj su mnoge ceste zatvorene za promet, rijeke su već prešle korita, poplavljene su mnoge kuće i podrumi, a pokrenula su se i brojna klizišta, rekli su danas za STA iz slovenske Uprave za zaštitu i spašavaњe u Sloveniji, prenosi Indeks.hr

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.