4.10.2023. 19:48
1
Slučaj koji je potresao region: Silovao kćerku i napravio joj dijete, sve negirao na sudu
Nišlija B. M. (52) koji je optužen da je više puta silovao kćerku staru 21 godinu i napravio joj dijete, na današnjem početku suđenja pred Višim sudom u Nišu negirao je da je počinio ovo krivično djelo, saznaje “Blic”.

On je optužen da je počinio produženo krivično djelo silovanje kao i krivično djelo nasilje u porodici. Optuženi je danas u pratnji zatvorskih stražara doveden u Viši sud u Nišu iz pritvora dok je, kako saznaje Blic, njegova kćerka došla u pratnji radnica službi za socijalnu podršku.

- Na današnjem ročištu saslušan je optuženi koji negira izvršenje krivičnog djela. Ispitana je i oštećena u svojstvu posebno osjetljivog svjedoka, preko sistema preko posebne vrste komunikacije – rekao je za “Blic” portparol Višeg suda u Nišu Miško Radivojević koji je i predsjednik sudskog vijeća.

Kćerka izjavu dala preko video bima
Oštećena kćerka ima status posebno osjetljivog svjedoka što znači da ne mora da se u sudnici nađe “oči u oči” sa ocem koji je optužen za monstruozno krivično djelo. Kako saznaje “Blic” ona je svoju izjavu dala iz posebne prostorije u Višem sudu u Nišu preko video bima.

Odlukom suda, javnost je isključena iz postupka tako da će se dalji tok glavnog pretresa odvijati iza zatvorenih vrata.

Kako je pisao Blic, B. M. je optužen da je prvi put počinio ovo gnusno krivično djelo još 2020. godine i to tek nakon što je njegova kćerka napunila 18 godina i postala punoljetna.

Vratila se ocu, on je silovao prvog dana
Prema saznanjima “Blica”, djevojka je ranije bila smještena u jednoj hraniteljskoj porodici, a po sticanju punoljetstva izabrala je da se vrati porodici biološkog oca koji živi u Nišu.

- Nažalost to je bila užasna greška jer je otac, kako se sumnja, silovao još prvog dana kada je došla u njegovu kuću. Prethodno je ukućane sa kojima živi poslao napolje, da odu do prodavnice, a onda je, kako se sumnja, koristeći se silom i prijetnjom, nasrnuo na kćer i silovao je – ispričao je ranije izvor “Blica”.

Uplašena djevojka je smogla snage da progovori tek šest mjeseci nakon drugog silovanja u februaru prošle godine. U avgustu je otišla do majke koja živi u mjestu Pećince, kod Sremske Mitrovice, i ispričala joj šta joj se desilo.

Ginekološkim pregledom utvrđeno je da je trudna a nakon toga su se u slučaj uključili niška Kriminalistička policija i Više javno tužilaštvo u Nišu, činim intenzivnim radom je slučaj silovanja je rasvijetljen.

Majka je odvela kćerku odmah u Dom zdravlja u Sremskoj Mitrovici gdje je ginekološkim pregledom utvrđeno da je u poodmakloj trudnoći. Obavještena je i niška Kriminalistička policija koja je blagovremeno reagovala i odmah započela postupanje. No, budući da je, prema nezvaničnim saznanjima B. M. negirao djelo a da nije bilo svjedoka, iskusni niški kriminalistički inspektori, inicirali su DNK analizu koju je Više javno tužilaštvo u Nišu naložilo odmah po rođenju bebe u decembru prošle godine.

DNK analiza zapečatila optužnicu
Krivičnu prijavu, a potom i optužnicu protiv oca monstruma, prema saznanjima “Blic” zapečatila je DNK analiza, urađena poslije rođenja bebe, kojom su potvrđene užasne sumnje – da je osumnjičeni B. M. otac i kćerkinog djeteta!

- Nesporno je da je DNK srodnika sličan. Međutim, postoji jasna razlika između prvog stepena srodstva i daljeg srodstva. Odnosno, otac je sa kćerkom u prvom stepenu srodstva, a ako je otac i njenog djeteta bit će i sa njim u prvom stepenu srodstva. Ako nije otac kćerkinog djeteta, vidjet će se na osnovu DNK analize da su u srodstvu, ali u tom slučaju u daljem srodstvu - objasnio je ranije za “Blic” jedan stručnjak za DNK analizu.

Nakon što je DNK analiza pokazala da je osumnjičeni B. M. u prvom stepenu srodstva i sa svojom kćerkom i sa njenom kćerkom, stavljene su mu lisice na ruke i po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu određeno mu je policijsko zadržavanje.

Šutio u tužilaštvu
Na saslušanju u tužilaštvu nakon hapšenja B.M. se branio šutnjom. Po prijedlogu tužilaštva, Viši sud u Nišu mu je odredio pritvor radi sprečavanja uticaja na svjedoke, zbog okolnosti da bi u kratkom vremenskom periodu mogao ponoviti krivično djelo, kao i činjenice da je za navedeno krivično djelo propisana kazna zatvora veća 10 godina, a njegovo izvršenje je uznemirilo javnost.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.