11.11.2023. 22:34
0
U Hrvatskoj uhapšena dva maloljetnika: Planirali napad na gejeve i vladu?
FOTO: MUP RH
Određen je istražni zatvor dvojici maloljetnika uhapšenih u petak u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma, saopćilo je u subotu Državno tužilaštvo Hrvatske.Određen je istražni zatvor dvojici maloljetnika uhapšenih u petak u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma, saopćilo je u subotu Državno tužilaštvo Hrvatske.

Sudija istrage za omladinu Županijskog suda u Velikoj Gorici je dvojici 16-godišnjaka nakon ispitivanja na prijedlog zagrebačkog tužiteljstva odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo najavilo je da će donijeti rješenje o provođenju pripremnog postupka prema dvojici počinitelja zbog sumnje da su počinili kaznena djela obuke za terorizam i pripremanja kaznenih dijela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

RTL je objavio kako su prema neslužbenim informacijama planirali napade na manjinske grupe u Hrvatskoj, prvenstveno na gejeve, te na vladu.

Naime, jedan od dvojice uhapšenih 16-godišnjaka iz Zagreba je na online platformi gdje je grupa desničara iz Evrope komunicirao pokazao prilično zavidnu razinu znanja kako sastaviti eksplozivnu napravu i to svoje znanje dijelio s drugima.

Isto tako, tamo je iskazivao svoju namjeru da djeluje prema manjinskim skupinama u Hrvatskoj među kojima je naveo homoseksualne osobe, te je iskazivao namjeru da je spreman djelovati i prema hrvatskoj vladi.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.