18.12.2023. 18:39
0
Plenković: Ovakvi izborni rezultati su realnost današnje Srbije
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da su rezultati izbora u Srbiji, na kojima je uvjerljivo pobijedila vladajuća Srpska napredna stranka, realnost te zemlje, no brine ga što hrvatska nacionalna manjina nije ušla u parlament.

SNS, srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, osvojila je na izborima u nedjelju 128 od 250 mandata u parlamentu, pokazuju projekcije.

No u skupštinu nije ušao Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i aktuelni ministar za ljudska i manjinska prava u vladi u Beogradu.

"Rezultati izbora su realnost Srbije", rekao je Plenković novinarima. "Nastavljamo voditi dijalog za rješavanje otvorenih pitanja", dodao je.

Istaknuo je da ga brine što mandat nije osvojio DSHV koji je službeni Zagreb podržavao uoči izbora.

"To je loše i to za nas znači da sa Srbijom moramo raditi na tome da se riješi ono što je bilateralnim sporazumom prije 20 godina bilo dogovoreno, da Hrvati u Skupštini Srbije imaju osiguran mandat", rekao je Plenković, prenosi Hina.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.