29.12.2023. 18:04
0
Izborna komisija u Srbiji odbacila prigovor opozicije za poništavanjem izbora
Republička izborna komisija (RIK) saopćila je 29. decembra da je odbacila prigovor opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) za poništavanjem izbora.

Kako je navela, ta lista za izbore u gradu Beogradu nije ovlaštena da podnese zahtev Republičkoj izbornoj komisiji, prenosi Beta.

Zamjenik predsednika RIK-a Marko Janković rekao je da su taj prigovor ovlaštena lica beogradske liste podnijela Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), koja se proglasila nenadležnom i ustupila je RIK na odlučivanje.

Naveo je da je "Srbija protiv nasilja" uložila žalbu Višem sudu u Beogradu koji je odlučio da je odbaci kao neosnovanu, odnosno da GIK stvarno nije nadležna za ovo pitanje.

Dodao da je SPN zatražila poništenje na svim mjestima koja su u nadležnosti komisije, polazeći, kako je naveo, od "činjenice da su izbori sprovedeni u atmosferi grubog kršenja pravila i da su čitavi izbori bili nezakoniti".

Više članova Republičke izborne komisije predložilo je da se i RIK oglasi nenadležnim jer je prigovor upućen GIK, te da je jasno iz konteksta da se misli samo na gradske izbore, odnosno da GIK mora da odluči.

Najveća opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" optužila je nakon izbora vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu.

Od tada se održavaju protesti na ulicama Beograda na kojim se traži poništavanje rezultata i ponavljanje izbora, nekoliko njenih lidera štrajkuje glađu, a studentske organizacije također su organizovale proteste.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je 18. decembra saopćila da su izbore obilježile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Također, i dio evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države također su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.