4.2.2024. 22:22
0
Predsjednik Suda u Hrvatskoj i optužena političarka razmjenjivali poruke: "’Di si, lipa, ne smiješ se ti družiti sa mnom..."
"Radosti, treba mi Pravilnik o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, ako možeš doć' do njega", piše putem Vibera tadašnja HDZ-ova saborska zastupnica Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću.

"Probat ću sutra", odgovara joj Turudić i pita: "Je l' to poslovnik ili pravilnik", "Mislim, poslovnik", piše mu Rimac. "Ok", potvrđuje predsjednik Županijskog suda, ali je znatiželjan: "Je l' za Tomu", pita je. "Da", odgovara Rimac i zahvaljuje: "Hvala, radosti!"

Ove su poruke Turudić i Rimac razmijenili 22. maja 2016. U to vrijeme, Vladu vodi Tihomir Orešković, a Tomislav Karamarko je potpredsjednik Vlade. Ima li se na umu vremenski kontekst i ono što Rimac traži, nije teško zaključiti da je Tomo iz njihove prepiske - Tomislav Karamarko.

Naime, četiri dana prije ovih poruka, 18. maja 2016., Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kojim predsjedava Dalija Orešković pokrenulo je postupak protiv Tomislava Karamarka zbog afere "Konsultantica". Od Karamarka je Povjerenstvo zatražilo očitovanje i dokaze da je upoznao Vladu, a i javnost s činjenicom da firma njegove supruge posluje s konsultantom mađarskog MOL-a Jozom Petrovićem.

Povjerenstvo je mjesec nakon ove prepiske donijelo odluku da je Tomislav Karamarko povrijedio načela u obnašanju javne funkcije, nakon čega je uslijedio dobro poznati rasplet političkih događaja.

Iako je u javnim izjavama nastojao ostaviti dojam da su dva njihova susreta za koja se u javnosti do objave ovih poruka doznalo bili - ili plod puke slučajnosti, ili ih je inicirala ona - a on se službenim i hladnim držanjem nastojao što prije izvući - poruke iz telefona Josipe Rimac pričaju posve drugačiju priču.

Tako joj 1. decembra 2017. piše - "heeeej", na šta ona spremno uzvraća "družeeee". Pita je gdje je, a ona mu otpisuje da je u Zagrebu. "Kad se vidimo?", pita je, a ona odgovara proutpitanjem: "Kad ćeš platiti kafu", "Sada?", nudi spremno Turudić, na šta mu ona uzvraća: "Ti mene ne voliš", "Ajmo", potiče je on.

Kraj je avgusta 2018. "Di si, lipa", pita u poruci Turudić. "Radosti, u Zagrebu", odgovara mu Rimac. "Kad se vidimo", pita je sudac. "Ne smiješ se ti družiti sa mnom", podbada ga ona. "Smijem", odgovara joj. Dogovaraju kafu za 28. avgust u 11 sati u kafiću „Sport Billi“. On kasnije, piše joj, mora kod Bošnjakovića koji je tada bio ministar pravosuđa. Iz poruka je vidljivo da su se našli u dogovoreno vrijeme - on u 10.55 šalje poruku: "Unutra sam."

Podsjetimo, USKOK je u februaru 2002. godine protiv "kninske kraljice" Josipe Rimac i još 26 osoba podigao optužnicu kojom ih tereti za počinjenje krivičnih djela trgovina utjecajem i zloupotreba položaja. Turudić je, s druge strane, kandidat za glavnog državnog tužioca kojeg otvoreno podržava Andrej Plenković.

Ako je suditi prema porukama, i Turudić je od Rimac tražio usluge. Tako joj 25. februara 2019. šalje poruku u kojoj traži da se vide i pita je hoće li doći do njega. 

Dogovaraju sastanak 26. februara tačno u 12. Dvije sedmice kasnije, 11. marta, Turudić joj šalje poruku: "Je l' gotovo ono?" Ona mu odgovara kako još nije i objašnjava: "Tražili smo dopunu." Sedmicu kasnije, 19. marta, čestita joj imendan i podsjeća: "Napravi mi ono." Turudić, međutim, u konačnici očito nije bio zadovoljan uslugom pa joj dvije sedmice kasnije, 3. aprila, šalje poruku: "Sve si mi krivo napravila", na što ona odgovara: "Nisammmmmm", a on joj odvraća "J*g".

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.