21.3.2024. 15:05
0
Plenković: "Danas historijska odluka EU za BiH"
FOTO: N1
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković uoči summita Evropskog vijeća u Bruxellesu rekao je kako će se za Bosnu i Hercegovinu danas donijeti historijska odluka.

"BiH je prošle sedmice dobila pozitivnu preporuku Evropske komisije za otvaranje pregovora. U ovom trenutku radimo na tome da sve države članice to podrže u Evropskom vijeću. Mislimo da je to historijska odluka Evropske unije, da i nama najvažnija susjedna zemlja BiH, u kojoj su Hrvati konstitutivan i ravnopravan narod, uhvati korak u procesu pristupanja, tako da je za nas to glavni prioritet", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer dodao je kako nije realno da se danas odlučuje o datumu međuvladine konferencije jer, nakon što se donese politička odluka o otvaranju pregovora na najvišem nivou, Evropska komisija treba pripremiti pregovarački okvir.
 
"Taj pregovarački okvir kasnije ide na različite strukture i nivoe na kojima se o njemu raspravlja. Nakon što se usvoji, tek potom slijede odluke o početku pregovora i konkretnom datumu međuvladine konferencije", pojasnio je.

Plenković je kazao kako treba biti svjestan da je „odluka koja se danas donosi za BiH historijskog karaktera, na čemu i Republika Hrvatska radi dugo."

"U februaru 2016. pomogli smo da BiH podnese zahtjev za članstvo, tada je bilo puno onih koji to nisu htjeli. Kasnije kada smo se borili za kandidatski status, ni tada to nije bilo lako. Ovo danas se događa isključivo zahvaljujući našem zalaganju", smatra Plenković.

Na kraju je poručio da nema nikakve šanse da se danas ili sutra ne donese odluka za BiH u Evropskom vijeću, naglasivši da će Hrvatska osigurati da se to dogodi.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.