25.2.2015. 22:47
0
45 godina od smrti Malcolma X
Na današnji dan 1965. godine, Malcolm X, afroamerički aktivista, muslimanski vjerski vođa i propovjednik, ubijen je u New Yorku tokom obraćanja Organizaciji za afroameričko jedinstvo.
Na današnji dan 1965. godine, Malcolm X, afroamerički aktivista, muslimanski vjerski vođa i propovjednik, ubijen je u New Yorku tokom obraćanja Organizaciji za afroameričko jedinstvo.

Rođen kao Malcolm Little u Nebraski 1925. godine, kao tinejdžer je odustao od školovanja i otišao u Boston, gdje se počeo baviti kriminalnim aktivnostima. Sa 21 godinu, zbog provale je završio u zatvoru, gdje se prvi put susreo sa učenjima Elijaha Muhammada, lidera Nacije islama, koja je zagovarala crnački nacionalizam i rasni separatizam i osuđivala Amerikance evropskog porijekla kao nemoralne "đavole". Ova učenja su snažno uticala na Malcolma, koji ih je počeo proučavati, obrazovati se i promijenio prezime u "X", što je simbolizovalo ukradeni afrički identitet.

Šest godina kasnije, izašao je iz zatvora i postao aktivni član Nacije islama. Za razliku od Martina Luthera Kinga, Malcolm X je zagovarao samoodbranu i oslobađanje Afroamerikanaca "svim potrebnim sredstvima". Kao strastvenog govornika, afroamerička zajednica širom zemlje ga je cijenila, tako da je stekao veliku popularnost.

Početkom 1960-ih, počeo je kritikovati i razvijati drugačiju filozofiju od Elijaha Muhammada, za kojeg je smatrao da ne podržava dovoljno pokret za građanska prava. Malcolmovu neprimjerenu izjavu o atentatu na Kennedyja, Elijah Muhammad, koji je mislio da je Malcolm postao previše moćan i omiljen, iskoristio je kao priliku da ga suspenduje iz Nacije islama.

U junu 1964. godine, nakon zvaničnog isključenja iz Nacije islama i hodočašća u Meku, Malcolm je osnovao Ogranizaciju za afroameričko jedinstvo, koja je zagovarala crnački identitet i smatrala da je rasizam, a ne bijela rasa, najveći neprijatelj Afroamerikanaca. Njegov novi pokret je dobijao sve više članova, a umjerena filozofija postajala veoma uticajna, osebno među studentima koji su zagovarali nenasilje.

Ubijen je tokom skupa Organizacije u New Yorku, a tri člana Nacije islama su osuđena zbog atentata. Knjiga o njegovom životu, "Autobiografija Malcolma X", postala je izuzetno čitana nakon atentata. Njegove ideje o nezavisnosti i snimljeni govori pomogli su da Malcolm X do danas ostane jedan od najvećih simbola borbe za prava Afroamerikanaca.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.