13.10.2015. 15:31
0
"Vidjela sam kako mi siluju majku, jeli smo mušice i skakavce"
Izbjeglica iz Sjeverne Koreje Yeonmi Park upozorila je ovih dana u Londonu da je istina o Kim Jong-unu daleko stravičnija od bilo kakve šale.

Piše: Haris Ahbabović

Mlada žena koja je preko Kine i Mongolije pobjegla u Južnu Koreju ispričala je publici na događaju "Žene u svijetu" svoju potresnu priču.

"Bila sam uvjerena da voljeni vođa može da čita moje misli, da će me kazniti ako pomislim na nešto loše", kazala je ova 22-godišnjakinja, koja je djetinjstvo provela u Sjevernoj Koreji dok je njom još vladao Kim Jong-unov otac Kim Jong-il, ali obični građani ne osjećaju neku veliku razilku među njima.

"Odrasla sam u strahu. Majka mi je rekla da ne smijem ni da šapućem jer te i ptice i miševi mogu čuti. Većinu vremena bili smo gladni i bio je luksuz razmišljati o bilo čemu osim o pukom preživljavanju. Kad nije bilo pirinča, moje sestre i ja jele bismo skakavce i mušice", prisjetila se.

Kada je napunila 13 godina nagovorila je majku da pobjegnu u Kinu, ali tamo nisu prestale njihove nevolje.

"Prva stvar koju sam vidjela je kako siluju moju majku. Čim smo prešle granicu mene su prodali kao radnika za 265 dolara, a moju majku za 65. Čovjek koji nas je kupio nije bio u stanju da nas hrani obje pa je kasnije preprodao moju majku."

Napokon je pobjegla u slobodu kada je imala 15 godina. S obzirom da Kinezi sve ilegalce po pravilu vraćaju Pyongyangu, morala je da se domogne Mongolije, koja priznaje izbjeglički status ljudima iz Sjeverne Koreje te ih najčešće šalje u Južnu Koreju.

"Preko pustinje Gobi sam pratila zvijezde prema slobodi. A kada sam stigla u Južnu Koreju sve je blistalo. Čak je i WC papir imao cvjetić na sebi i mirisao je tako dobro. Nisam htjela da ga iskoristm za nuždu, bio je tako lijep."

"Učila sam o svijetu, o svemiru, o ljudskim pravima i dostojanstvu - o tome prije nisam znala baš ništa. Sloboda je za mene značila nošenje naušnica, ne sloboda govora. Ne znam da li ću li ikada do kraja naučiti šta zapravo znači biti slobodan", rekla je djevojka.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.