28.7.2016. 12:44
0
Kairo postao centar za regionalno djelovanje terorističke organizacije FETO
Pripadnici terorističke organizacije Fetullahci paralelna državna struktura (FOTO/PDY), koja je 15. jula izvela krvavi pokušaj vojnog udara u Turskoj, intenziviraju svoje aktivnosti u glavnom gradu Egipta Kairu koji su odabrali kao bazu za djelovanje u cijeloj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani očevici su za AA kazali da su nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj, visokorangirani pripadnici terorističke organizacije FETO/PDY održali niz tajnih sastanaka u Kairu i donijeli odluku da im taj egipatski grad ubuduće bude centralna baza za regionalne aktivnosti.

Isti izvori javljaju da su na sastancima učestvovali pripadnici terorističke organizacije koji su u ranijem periodu obnašali različite dužnosti u Egiptu i koji imaju bliske odnose sa aktuelnim egipatskim zvaničnicima.

Pripadnici organizacije FETO/PDY su na egiptaskim televizijama koje su podržavale pokušaj puča u Turskoj, davali izjave u kojima su kritikovali legalnu i legitimnu vlast u Ankari, a novopristigli članovi te organizacije bliski sa egipatskim vlastima su predlagali da se otvori mogućnost i za davanje azila vođi te organizacije Fetullahu Gulenu u Egiptu. Te izjave potvrđuju navode neimenovanih izvora AA.

Terorističke organizacija FETO/PDY aktivnosti u Egiptu intenzivirala je od sredine 1990-tih godina, a samo u Kairu upravlja sa četiri studentska doma u kojima borave studenti koji su stigli iz Turske i država centralne Azije.

U Kairu se priprema i štampa časopis “Hira“ na arapskom jeziku koji je poznat po bliskošću sa organizacijom FETO, a koji se posredstvom egipatskih firmi distribuira u nekoliko arapskih država. FETO u Kairu vodi i jedan jezički kurs i knjižaru pod nazivom Nil.

Uporedo s tim, u Kairu, Aleksandriji i Suwaysu djeluju tri privatne škole na kojima se nastava odvija na engleskom jeziku i dodjeljuju američke diploma, dok u regiji Zemalik djeluje kulturni centar.


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.