11.8.2016. 17:26
0
Johnson i Lavrov održali razgovore o poboljšanju odnosa dvije zemlje
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov britanski kolega Boris Johnson u četvrtak su obećali poboljšati narušene odnose između dvije zemlje u njihovom prvom telefonskom razgovoru, saopćila je Moskva.

Tokom razgovora koji je inicirao London, ruski diplomatski veteran Lavrov čestitao je gafovima sklonom Johnsonu na njegovom iznenadnom imenovanju za britanskog ministra vanjskih poslova prošlog mjeseca.

- Obje strane izrazile su nadu u normalizaciju rusko-britanskih odnosa - navodi rusko ministarstvo vanjskih popslova u saopćenju.

- Istaknuta je namjera da se intenzivira politički dijalog uprkos prisutnim problemimna u bilateralnim odnosima u cilju realizacije njihovog značajnog potencijala na poljima kao štio su ekonomija, humanitarne veze i saradnja u vanjskoj politici - navodi se u saopćenju i dodaje da su dvije strane također raspravljale o sukobu u Siriji.

Razgovori su uslijedili nakon što je nova britanska premijerka Theresa May održala prvi telefonski razgovor s predsjednikom Vladimirom Putinom u utorak, obećavajući direktan sastanak u bliskoj budućnosti, u nastojanju da se poprave odnosi dvije zemlje.

Britanski odnosi s Rusijom pogoršali su se u posljednjim godinama, posebno zbog napora na krivičnom progonu ubica kritičara Kremlja i bivšeg špijuna Aleksandra Litvinenka, koji je otrovan radioaktivnim polonijem u Londonu u 2006.

Britanija je također jedna od najglasnijih pristalica zapadnih sankcija protiv Moskve zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi.

Mayovo imenovanje Johnsona - vodećeg zagovornika kampanje za britanski odlazak iz EU - izazvalo je čuđenje širom svijeta, uzimajući u obzir političku istoriju loše sročenih komentara živopisnog političara prema međunarodnim čelnicima.

Johnson je opisao Putina kao "nemilosrdnog i manipulativniog tiranina" koji sliči na fiktivnog lika iz serijala o Harry Potteru, Dobbyja, kućnog patuljka, ali je pozvao na veću saradnju s ruskim čelnikom u borbi protiv grupe Islamska država u Siriji, prenosi AFP.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.