10.11.2016. 13:31
0
Spašeno više od 120 migranata na Kipru
FOTO: Avaz
Više od 120 migranata, od kojih je većina Sirijaca koji su bježali od rata spašeno je kada je njihov brod tonuo uz obale Kipra, saopćile su danas vlasti mediteranskog otoka.

Među 123 spašene osobe nalazilo se 42 djece, 19 žena i 62 muškarca, prema civilnoj odbrani. Oni su ispričali spasiocima da ih je kapetan broda. kada su se zaustavili, napustio usred mora, pobjegavši na skuteru.

Jedna žena se porodila na čamcu i hospitalizirana je zbog mjera opreza, saopćila je civilna zaštita. Brodić je krenuo iz Mersina u Turskoj, zemlji gdje bježe brojni Sirijci zbog zajedničke granice s njihovom državom.

Članica Evropske unije, Kipar se nalazi samo 100 kilometara od Sirije u kojoj traje rat, ali do sada nije zabilježen masovan priliv izbjeglica.

Rat u Siriji u kojem je od 2011. godine poginulo više od 300.000 ljudi gurnuo je polovinu stanovništva da napusti svoje domove da bi izbjegli oštre borbe. Većina njih su izbjeglice u Turskoj i zemljama srednjeg istoka (Liban, Jordan), ali veliki broj želi da se dokopa Evrope, naveo je AFP. 


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.