15.11.2016. 20:00
0
Obama u posjeti Atini: Mjere štednje nisu jedina strategija
Odlazeći američki predsjednik Barack Obama sastao se u utorak u Atini sa grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, tom prilikom poručivši kako Grčka treba nastaviti sa započetim reformama, dodajući da građani te mediteranske zemlje trebaju osjetiti ekonomski napredak i u svakodnevnom životu

"Mjere štednje ne bi trebali posmatrati kao jedinu strategiju. Grčki narod treba u vlastitim životima vidjeti i osjetiti poboljšanje", rekao je Obama na konferenciji za medije nakon današnjeg sastanka.

Naglasio je također kako je veoma važno da Međunarodni monetarni fond (MMF) ublaži dug Grčkoj.

"Nastavit ću i dalje apelovati na kreditore da poduzmu potrebne korake kako bi pomogli Atini na putu prema ekonomskom oporavku", istakao je Obama, dodajući da je Grčka ispunila potrebne obaveze u vezi sa reformama, te naglasio da su se građani Grčke posljednjih nekoliko godina suočili sa brojnim ekonomskim i finansijskim izazovima.

"Umjesto novih pregovora tokom narednih šest mjeseci ili tokom cijele godine, dvije strane trebaju tražiti priliku za postizanjem trajnog rješenja. Možda je pravo vrijeme za to baš sada, dok grčka ekonomija raste", rekao je Obama.

Na pitanje novinara o rezultatima nedavno održanih izbora za predsjednika SAD-a, istakao je kako je i sam bio iznenađen konačnim izhodom.

"I mene su iznenadili rezultati izbora. Ja se ipak ne osjećam odgovornim zbog onoga što neko drugi govori ili radi. Ali osjećam se odgovornim kako bi osigurao mirnu tranziciju vlasti. Postoji mogućnost da ljudi žele promjene, iako možda sa sigurnošću ne znaju šta će te promjene donijeti", rekao je Obama.

Tsipras je prisutnima kazao kako je Obama do sada igrao veoma važnu i konstruktivnu ulogu u pregovorima Atine sa međunarodnim kreditorima.

"Predsjednik Obama je našoj vladi pružao političku podršku u kritičnim momentima kako bi postigli pozitivno rješenje. Donosili smo tako ispravne odluke", rekao je grčki premijer.

Istakao je kako Grčka čini velike napore kako bi ponovo, kako je rekao, "izgradila svoju ekonomiju".

"Spasili smo se katastrofe i danas ponovo gradimo našu ekonomiju. Nakon dugo godina došli smo u fazu da se možemo razvijati. U tom kontekstu, Obaminu posjetu Atini i Berlinu vidim kao veoma važnu, a ne samo kao simboličan čin", kazao je Tsipras.

Dvojica lidera su tokom sastanka razgovarali o ekonomskoj situaciji u Grčkoj, regionalnim pitanjima kao i odnosima Grčke i Turske.

Podsjetimo, odlazeći američki predsjednik Barack Obama stigao je jutros u Atinu u okviru oproštajne turneje. Drugog dana posjete Grčkoj Obama će, nakon obilaska hrama Partenona, upriličiti govor o demokratiji i globalizaciji prije nego krene ka Berlinu gdje će se sastati sa nekim evropskim zvaničnicima. Turneju će završiti posjetom Peruu gdje će prisustvovati samitu foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), prije subote kada se vraća u Washington.


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.