29.3.2017. 10:05
1
Protesti ultraortodoksnih jevreja u Jerusalemu protiv vojne službe
Hiljade ultraortodoksnih Jevreja okupilo se u Jerusalemu kako bi protestirali protiv obavezne vojne službe, u jeku širih protesta u Izraelu protiv takve odluke.


Demonstranti, obučeni u tradicionalna crna odjela, izašli su na ulice centra Jerusalema, dok je policija razmjestila desetke svojih pripadnika kako bi spriječila  nemire. 

Mladić na protestnom skupu izjavio je websiteu vijesti na hebrejskom jeziku Ynet da je "bolje umrijeti nego ići u vojsku".

Ultraortodoksno društvo strahuje kako bi sekularno okruženje u vojnim bazama moglo nagnati njegove mladiće da odustanu od svoje vjerske tradicije.

Protesti su izazvani nedavnim hapšenjem rabinovog sina koji je odbio da se javi na dužnost. Vojna služba, koja traje dvije godine i osam mjeseci za muškarce i dvije godine za žene, obavezna je za većinu Jevreja u Izraelu.

Ultraortodoksni Jevreji godinama se izuzimaju od te obaveze.

Muškarci koji navrše 18 godinu moraju pružiti dokaz da pohađaju potpune vjerske studije, dok se žene redovno izuzimaju. 

Nezadovoljstvo u izraelskom sekularnom društvu je u porastu i ono traži da ultraortodoksni Jevreji podijele odgovornost obavezne vojne službe, prenosi Xinhua.

(FENA/Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.