28.4.2017. 20:28
0
Tillerson: SAD su otvorene za pregovore sa Sjevernom Korejom
Sjedinjene Američke Države otvorene su za pregovore sa Sjevernom Korejom, kojima bi cilj bio uklanjanje nuklearnog oružja iz ovog regiona, kazao je američki državni sekretar Rex Tillerson.

Međutim, on je druge zemlje pozvao da diplomatski izoliraju ovu zemlju, javlja BBC.

Ministar vanjskih poslova Kine, najvećeg saveznika Sjeverne Koreje, smatra da je miroljubivo rješenje "jedini ispravan izbor".

Tillerson je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a izjavio da je prijetnja od nuklearnog napada Sjeverne Koreje na njene susjede "veoma stvarna".

Hiljade američkih vojnika su stacionirani u Južnoj Koreji i Japanu, susjedima Sjeverne Koreje.

U intervjuu za američku radio stanicu NPR, na pitanje da li su SAD spremne na direktne pregovore sa Sjevernom Korejom, Tillerson je odgovorio: "Očito bi to bio način na koji bismo željeli da ovo riješimo".

- Međutim, Sjeverna Koreja mora odlučiti da li su spremni da s nama razgovaraju o ispravnoj agendi - kazao je Tillerson.

Tillerson je pozvao zemlje članice UN-a da uvedu sankcije Sjevernoj Koreji ili da smanje diplomatske odnose s tom zemljom.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a, on je rekao da će SAD upotrijebiti diplomatske i financijske mjere protiv Sjeverne Koreje, uključujući moguće sankcije na kompanije ili pojedince koji su povezani sa Sjevernom Korejom, ali da su voljne razmotriti i vojnu akciju ukoliko to bude potrebno.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.