6.9.2023. 8:53
0
SAD kaže da će Sjeverna Koreja ‘platiti’ zbog slanja oružja Rusiji
Pregovori o kupoprodaji oružja između Rusije i Sjeverne Koreje aktivno napreduju, rekao je američki dužnosnik u utorak te upozorio sjevernokorejskog vođu Kim Jong Una da će njegova zemlja platiti zbog slanja oružja Moskvi, koje će upotrijebiti u Ukrajini.

Slanje oružja Rusiji “neće se dobro odraziti za Sjevernu Koreju i platit će zbog ovog u međunarodnoj zajednici”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u Bijeloj kući.

Američki dnevnik New York Times (NYT) objavio je u ponedjeljak pozivajući se na američke i savezničke izvore da Kim planira u rujnu posjetiti Rusiju kako bi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućnosti prodaje oružja za rat u Ukrajini.

Kremlj je ranije u utorak rekao da nema “ništa za reći” vezano uz te navode.

Kim očekuje da će se pregovori o oružju nastaviti, rekao je Sullivan, uključujući na razini vođa, a “možda čak i uživo”.

“Nastavili smo smanjivati industrijsku bazu ruske obrane”, kazao je Sullivan, dodavši da se Moskva sada okreće “bilo kojem izvoru koji mogu pronaći” za opremu poput streljiva.

“Nastavit ćemo pozivati Sjevernu Koreju da se pridržava svojih javnih obveza da neće slati oružje Rusiji koje će na koncu ubijati Ukrajince”, poručio je Sullivan.

Rusija i Sjeverna Koreja nedavno su se zauzele za jačanje vojnih veza, ali Sjeverna Koreja niječe da trguje oružjem s Rusijom.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je, pozivajući se na južnokorejsku obavještajnu službu, da je Šojgu tijekom posjeta Sjevernoj Korej predložio sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu da njihove zemlje održe pomorsku vježbu, zajedno s Kinom.

Šojgu je prema tim izvorima pokušao uvjeriti Pjongjang da proda topničko streljivo Rusiji.

Dužnosnik sjevernokorejskog ministarstva obrane je u studenom rekao da Pjongjang “nikada nije imao ‘pregovore o naoružanju’ s Rusijom” niti “planira to činiti u budućnosti”.

NYT piše da bi Moskva dobila topničko streljivo i protutenkovske rakete od Pjongjanga, a Kim bi zauzvrat dobio visoku tehnologiju za satelite te za podmornice na nuklearni pogon i pomoć u hrani, prenosi agencija AFP.

Wasington upozorava da bi takvi sporazumi “kršili rezolucije Vijeća sigurnosti” koje je nametnulo niz sankcija Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja izvela je šest nuklearnih pokusa od 2006. i zadnjih godina testirala je razne projektile, ali rijetko održava vojne vježbe sa svojim susjedima.

Dok je izolacija Rusije zbog njenog rata u Ukrajini rasla, Sjeverna Koreja postajala je sve važnija za Rusiju, prema političkim analitičarima.

SAD je u kolovozu uveo sankcije trima osobama koje je optužio zbog povezanosti sa sporazumima o oružju između Sjeverne Koreje i Rusije, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.