9.9.2017. 10:50
0
SAD od Vijeća sigurnosti traže nove, još strože sankcije Sjevernoj Koreji
Sjedinjene Američke Države u petak su formalno zatražile od Vijeća sigurnosti UN-a da u ponedjeljak glasa o nacrtu rezolucije koji predviđa nove strože sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog njezina raketnog i nuklearnog programa, objavila je američka misija pri UN-u u saopštenju.

Zamrznuti imovinu Vođi

SAD žele da Vijeće sigurnosti nametne naftni embargo Sjevernoj Koreji, zabrani izvoz tekstila, zapošljavanje sjevernokorejskih radnika u inozemstvu, kao i da zamrzne imovinu i donese zabranu putovanja sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu, stoji u nacrtu rezolucije, prenosi “Hina”.

Zasad nije poznato kako će sjevernokorejski saveznici Kina i Rusija glasati, ali visoki američki dužnosnik u petak navečer izrazio je sumnju da bi ijedna od njih mogla prihvatiti išta snažnije od zabrane izvoza sjevernokorejskog tekstila.

Kineski dužnosnici privatno su izrazili strah da bi nametanje naftnog embarga moglo izazvati veliku nestabilnost u toj Sjevernoj Koreji.

Bez veta, devet glasova

Da bi bila usvojena, rezolucija Vijeća sigurnosti treba devet glasova “za” s time da nijedna od stalnih članica – Britanija, SAD, Francuska, Rusija i Kina – ne smije uložiti veto.

Napetosti na korejskom poluotoku eskalirale su nakon više ovogodišnjih lansiranja raketa, te nakon šestog nuklearnog testiranja izvedenog u nedjelju.

Južna Koreja smatra da bi Pjongjang mogao izvesti još jedan raketni eksperiment u subotu, kada obilježava veliku godišnjicu, dan utemeljenja republike.

Stručnjaci vjeruju da je Sjeverna Koreja blizu postizanju cilja da razvije moćno nuklearno oružje koje bi moglo dosegnuti SAD.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.