1.4.2023. 8:22
0
U Rimu 3. aprila sastanak šefova diplomatije Zapadnog Balkana i evropskih zvaničnika
FOTO: Oliver Varhelyi /Twitter
U Rimu će 3. aprila biti održan sastanak šefova diplomatije zemalja Zapadnog Balkana s evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem i narednim predsjednikom Vijeća Evrope Tobiasom Billströmom iz Švedske, objavio je Kljan Kosova.


Na inicijativu potpredsjednika italijanske Vlade Antonija Tajanija poslat je poziv ministrima vanjskih poslova Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Taj sastanak na visokom nivou je inicijativa koju je Italija preduzela da obnovi svoju primarnu ulogu na Zapadnom Balkanu, čiji je cilj podsticanje dijaloga i regionalne saradnje i ponovno pokretanje evropskih integracija zemalja u regionu, prenosi Pobjeda.me.

Dnevni red skupa u Rimu podijeljen je na dva dijela i počet će razgovorima o "Procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana i budućem putu", a zatim slijedi debata o izvještaju "EU i Zapadni Balkan: Povećanje saradnje".

Paralelno će biti održana dva radna stola o klimatskim pitanjima, očuvanju kulturnog naslijeđa i tehnološkim inovacijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, prenosi Kosovo Online. 


(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.