14.4.2023. 8:20
0
Sjeverna Koreja testirala novu raketu na čvrsto gorivo
Sjeverna Koreja je u petak saopštila da je testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo Hwasong-18 s ciljem jačanja sposobnosti zemlje za nuklearni protivnapad, javljaju državni mediji.


Sjeverna Koreja je u četvrtak ispalila nešto što se činilo kao novi model balističke rakete, saopštila je Južna Koreja, što je izazvalo strah u sjevernom Japanu gdje je stanovnicima Hokaida rečeno da se zaklone, iako se kasnije pokazalo da nema opasnosti, podsjeća Reuters.

„Test je dokazao ... vojnu efikasnost nove interkontinentalne balističke rakete kao sposobnosti strateškog napada“, javila je novinska agencija KCNA, dodajući da će to dramatično poboljšati strateško odvraćanje zemlje i spremnost za nuklearni protivnapad.

Lider Kim Jong Un vodio je testiranje rakete, saopštila je KCNA. Razvoj interkontinentalnih balističkih raketa na čvrsto gorivo dugo se smatrao ključnim ciljem za Sjevernu Koreju, jer bi mogao pomoći Pjongjangu da brže rasporedi svoje projektile u slučaju rata.

Najnovije lansiranje uslijedilo je nekoliko dana nakon što je sjevernokorejski lider Kim pozvao na jačanje odvraćanja od rata na „praktičniji i ofanzivniji“ način kako bi se suprotstavio onome što je Sjeverna Koreja nazvala potezima agresije Sjedinjenih Američkih Država.

Sjeverna Koreja je kritikovala nedavne američko-južnokorejske zajedničke vojne vježbe kao eskalaciju tenzija i pojačala je testove oružja posljednjih mjeseci. 

(Patria/A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.