18.4.2023. 15:43
0
Uhapšeni američki novinar pred sudom u Moskvi
FOTO: socialbites.ca
Američki novinar Evan Gerškovič (Gershkovic) pojavio se u utorak pred sudom u Moskvi na početku žalbenog pretresa kako bi se utvrdilo hoće li biti zadržan u pritvoru u zatvoru Lefortovo do 29. maja.

Gerškovič (32), novinar američkog lista Wall Street Journala, stajao je u kabini od stakla i metala unutar sudnice, ali nije rekao ništa, navodi RSE. 

U sudnici je bila prisutna američka ambasadorica u Rusiji, Lynne Tracy.

Ruske vlasti uhapsile su Gerškoviča (32) u gradu Ekaterinburgu, istočno od Moskve, dok je radio za američki list Wall Street Journal i optužile za špijunažu.

On se, kako su ruske novinske agencije ranije prenijele, krivično tereti na osnovu člana 276 ruskog Krivičnog zakona. Prijeti mu kazna od 20 godina zatvora.

Mjera pritvora do 29. maja može mu biti produžena do eventualnog suđenja.

Prethodno je Federalna služba bezbjednosti Ruske Federacije saopštila da je Gerškovič lišen slobode pod sumnjom da je špijunirao u korist i prema nalogu američke vlade.

Neposredno prije dopisničkog posla za Wall Street Journal iz Rusije, Gerškovič je radio za AFP i nezavisni ruski medij The Moscov Occasions.

"Optužen je za prikupljanje detalja koji su državna tajna o aktivnostima ruskog vojno-industrijskog kompleksa", naveli su ruski mediji, dok su pojedine njegove kolege medijima rekle da je nedavno radio na priči o ruskoj paravojnoj grupi Wagner.

Američki lideri, uključujući predsjednika Joea Bidena te republikanske i demokratske senatore, osudili su pritvaranje Gerškoviča.

Članice UN-a osudile rusku represiju
Predstavnici 46 država članica Ujedinjenih naroda, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, osudili su represiju Rusije nad slobodom izražavanja, uključujući nepravedna hapšenja novinara.

Od ostalih država Zapadnog Balkana izjavu jedina nije podržala Srbija.

Oni su se u ponedjeljak (17. april) pridružili izjavi koju je predvodila ambasadorica Linda Thomas-Greenfield, predstavnica SAD-a, objavljenoj uoči Svjetskog dana slobode medija sljedećeg mjeseca koji se obilježava 3. maja.

"Duboko smo zabrinuti zbog saopštenja Rusije da je uhapsila novinara Wall Street Journala (Evana Gerškoviča). Protestujemo protiv ruskih napora da ograniče i zastraše medije. Podstičemo vlasti Ruske Federacije da oslobode one koje drže iz političkih razloga i da okončaju represiju nad slobodom izražavanja, uključujući protiv medijskih radnika", navodi se, pored ostalog, u zajedničkoj izjavi, navodi RSE



(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.