13.6.2023. 21:30
0
Donald Trump zvanično uhapšen: Mogao bi da bude predsjednik SAD čak i ako ga osude na robiju
FOTO: Screenshot
Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) stigao je u sud u Majamiju gdje je uhapšen. On je negirao krivicu po 37 tački optužnice.

On se drugi put za nekoliko mjeseci našao pred sudijom zbog krivične prijave, ovog puta da je nezakonito zadržao povjerljive dokumente o nacionalnoj bezbjednosti nakon što je napustio Bijelu kuću i da je lagao zvaničnike koji su pokušali da preuzmu te dokumente. 

Bivšeg predsjednika Trampa uhapsili su zamjenici američkih maršala.

Očekuje se da će maršali uzeti elektronske kopije njegovih otisaka prstiju u nekom trenutku tokom današnjeg postupka. Ne očekuje se da će snimiti Trampa s obzirom na njegovu prepoznatljivost.

Donald Tramp je prvi bivši predsjednik koji se suočio sa federalnim optužbama. Radi se o 37 federalnih optužbi - uključujući neke prema Zakonu o špijunaži sa potencijalnim zatvorskim kaznama do 20 godina zatvora.

Federalna velika porota u Majamiju optužila ga je za 37 krivičnih djela, među kojima je 31 tačka za "namjerno zadržavanje" povjerljivih dokumenata o nacionalnoj odbrani, čime je prekršio Zakon o špijunaži.

Njegov pomoćnik i saoptuženi, Volt Nauta, tereti se da je navodno pomjerao i skrivao kutije koje sadrže povjerljive informacije, i prije i poslije pretresa Mar-a-Laga, te davao lažne ili obmanjujuće izjave FBI-ju.

On se suočava sa šest optužbi za krivična djela, uključujući zavjeru radi ometanja pravde, uskraćivanje dokumenta ili evidencije, koruptivno prikrivanje dokumenta i prikrivanje dokumenta u saveznoj istrazi, od kojih svaka nosi kaznu zatvora od 20 godina, navodi se u optužnici.

Druge dvije optužbe - šeme za prikrivanje i lažne izjave i predstavljanja - predviđaju kaznu od pet godina zatvora.

To iznosi čak 90 godina zatvora za veterana američke mornarice koji je postao stalno prisutan u Trampovoj postpredsjedničkoj orbiti.

Ovo je drugi put za dva mjeseca da je Tramp optužen za krivična djela. Protiv bivšeg predsjednika je u Njujorku podignuta optužnica u vezi sa isplaćivanjem novca jednoj porno glumici, tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, kako bi šutala o navodnoj aferi.

Slučaj je dodijeljen sudiji Ajlin Kenon, koju je Tramp imenovao i koja je oštro kritikovana zbog presuda u korist bivšeg predsjednika, u prošlogodišnjem slučaju.

Kenon je na kratko spriječila federalne istražitelje da ispituju dokumente pronađena na Trampovom imanju Mar-a-Lago prošlog avgusta, i imenovala specijalnog pravnog savjetnika da ih pregleda.

Apelacioni sud je kasnije ukinuo njenu presudu, navodeći da ona nije imala ovlaštenja da je donosi.

Optužbe protiv Trampa rezultat su istrage koja je počela nakon što je bivši predsjednik navodno sprječavao Nacionalni arhiv da preuzme dokumente koja su odnijeti iz Bele kuće i prebačena u Mar-a-Lago.

Američki dopisnik "Sky News" Mark Stoun uspio je da dobije nekoliko riječi od Donalda Trampa u hotelskom kompleksu dok je odlazio na sud. Stoun i njegov tim pitali su bivšeg predsjednika kako se osjeća uoči pojavljivanja pred sudom.

Tramp je odgovorio: "Sjajno".

Američke federalne vlasti pojačale su mjere obezbjeđenja oko zgrade suda, gdje su se okupile desetine Trampovih pristalica koje su pozdravile kolonu automobila u kojoj se nalazio bivši predsjednik, dodaje "Glas Amerike".

"Majami za Trampa" i "Latinosi za Trampa", uzvikivale su njegove pristalice, koje su mahale američkim zastavama i nosile kačkete sa natpisima: "Učinite Ameriku ponovo velikom" kada se kolona zaustavila ispred sudnice.

Ranije je pisano o tome da ništa ne sprječava Trampa da se kandiduje u predsjedničkoj trci ako bude osuđen po ovim optužbama.

Ali da li bi mogao da vodi državu u zatvorskoj ćeliji?

"Sky News" je postavio to pitanje bivšem američkom saveznom tužiocu Aleksu Sotu i on kaže:

- To ne bi bila pravna prepreka, bila bi praktična smetnja, na biračima bi bilo da odluče.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.