13.6.2023. 20:25
0
Trump stigao u Miami zbog optužnice: "Nadam se da cijela Amerika gleda..."
FOTO: Screenshot
Bivši američki predsjednik Donald Trump stigao je u Miami kako bi se suočio sa saveznom optužnicom dok rezultati nove ankete koju su proveli Reuters i Ipsos pokazuju da sudski postupak nije naštetio njegovim izgledima na izborima iduće godine, javlja Hina.

Trump bi se u saveznoj sudnici u Miamiju trebao pojaviti u utorak u tri sata poslijepodne po lokalnom vremenu.

Optužen je za nezakonito zadržavanje povjerljivih dokumenata i za laganje dužnosnicima koji su ih pokušali vratiti, ali Trump tvrdi da je nevin i obavezao se nastaviti s kampanjom za izbore koji će se održati u novembru 2024.

Trump, koji u srijedu slavi svoj 77. rođendan, stigao je u Miami u 14.54 po lokalnom vremenu privatnim avionom.

“Nadam se da cijela zemlja gleda šta radikalna ljevica čini Americi”, napisao je na svojoj društvenoj mreži Truth Social prije nego što je otputovao iz New Jerseya.

Optužnica protiv Trumpa nije utjecala na njegovu popularnost među republikanskim glasačima.

Anketa Reutersa i Ipsosa, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, pokazala je da 81 posto republikanaca smatra da su optužbe protiv Trumpa politički motivirane.

Također, rezultati su pokazali da je Trump favorit za nominaciju republikanske stranke.

Otprilike 43 posto osoba koje se smatraju republikancima je reklo da je Trump kandidat kojeg preferiraju u usporedbi s 22 posto, koji su odabrali Rona DeSantisa, guvernera savezne države Floride.

Trump je početkom maja vodio ispred DeSantisa s 49 naprema 19 posto, no to je bilo prije nego što je DeSantis službeno najavio kandidaturu.

Posebni tužilac Jack Smith optužio je Trumpa za uzimanje hiljada dokumenata koji sadrže neke od najpovjerljivijih podataka o nacionalnoj sigurnosti nakon što je napustio Bijelu kuću u januaru 2021. te da ih je pohranio na svom imanju Mar-a-Lago u Floridi, prema optužnici objavljenoj prošle sedmice.

Trump je prvi bivši ili trenutni predsjednik koji se suočava s krivičnim progonom, ali pravni stručnjaci tvrde da ga to ne sprečava da se kandidira ili da preuzme dužnost predsjednika čak i ako bude proglašen krivim.

Trump optužuje demokratskog predsjednika Joe Bidena da je orkestrirao optužbe protiv njega kako bi naštetio njegovoj predizbornoj kampanji.

Biden se distancirao od slučaja i odbija ga komentirati.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.