4.7.2023. 8:56
0
Belgijski piloti dali ultimatum menadžmentu Ryanaira
Belgijski sindikati CNE i ACV Puls i sindikat pilota Beca dali su ultimatum menadžmentu Ryanaira. Ukoliko irska aviokompanija do petka popodne ne da ozbiljan prijedlog, štrajkat će za vikend 15. i 16. jula, javlja Belga.

Ryanair je navodno rekao svojim pilotima u Belgiji da želi da poništi kolektivni ugovor o radnom vremenu i odmoru. Prema riječima predstavnika pilota, to je nezakonito.

Plate su također predmet rasprave. Na početku pandemije, piloti su pristali na smanjenje plata za 20 posto, koje je i dalje na snazi. Prema sindikatima, uprava odbija da razgovara o okončanju ovog smanjenja "uprkos povratu ogromne zarade".

Došlo je do medijacije, ali Ryanair ne želi primijeniti ono što je preporučila komisija za posredovanje. Stoga, ako Ryanair ne da ozbiljan prijedlog, predstavnici osoblja će pozvati na štrajk 15. i 16. jula. Nakon toga moglo bi uslijediti daljnje djelovanje do oktobra 2024. godine, kada ističe kolektivni ugovor iz doba COVID-a.

- Unaprijed se izvinjavamo putnicima koji planiraju putovati s Ryanairom od sada do oktobra 2024. godine, a koji bi mogli biti pogođeni ovim štrajkovima. Ali više ne možemo dozvoliti da Ryanair krši osnovne principe belgijskog socijalnog dijaloga - navodi se u saopćenju za javnost. 

(Ajdin B.)

Ryanair
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.