9.7.2023. 15:07
0
Smrtonosni virus na pragu Evrope: Zovu ga groznica krvarenja iz očiju, širi se putem krpelja i ima visok procenat smrtnosti
Pojavio se virus koji je alarmirao zdravstvo širom Evrope, Afrike i Bliskog istoka. Strahuje se da bi mogao postati velika prijetnja javnom zdravlju, a stručnjaci predviđaju da bi uskoro mogao stići i na britansku obalu.

Nakon što je jednog čovjeka ubila krimsko-kongo hemoragična groznica, koja nosi nadimak "groznica krvarenja iz očiju" zbog svog zastrašujućeg simptoma, Svjetska zdravstvena organizacija je alarmantno upozorila na mogućnost njenog širenja.

Krimsko-kongo hemoragična groznica (CCHF) izbila je u Iraku i Namibiji, a bilo je slučajeva u Španiji, kao i smrtnih slučajeva zabilježenih u Pakistanu. Hitno zdravstveno upozorenje je već izdato i u njemu se groznica opisuje kao trenutna najveća prijetnja javnom zdravlju i strahuje se da će zaraza biti ubrzana klimatskim promjenama.

Naime, bolest se širi preko krpelja, a uzrokovana je nairovirusom i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ima visoku stopu smrtnosti - između 10 i 40 procenata.

Prošle nedjelje, izvori koji su razgovarali sa Parlamentarnim odborom za nauku, inovacije i tehnologiju otkrili su da je "velika vjerovatnoća" da bi uskoro moglo biti slučajeva u Velikoj Britaniji.

Ova bolest je vrlo slična eboli, a kako navodi UN, ovo je sedmi put u sedam godina da izbija u afričkoj zemlji.

Među najčešćim simptomima virusa su glavobolja, visoka temperatura, bol u leđima i zglobovima, bol u stomaku i povraćanje. Česte su i crvene oči, zacrvenjelo lice, bolno grlo i petehije (crvene mrlje) na nepcu. Takođe može izazvati promjene raspoloženja i konfuziju, kao i pospanost. Zatim, kada uznapreduje, nastupa krvarenje, obično iz nosa ili iz slomljenih kapilara na očima i koži.

Iako se prenosi ubodom krpelja, može se širiti među ljudima putem tjelesnih tečnosti i krvi ili među bolničkim pacijentima ako medicinska oprema nije pravilno sterilisana.

SZO upozorava da su epidemije CCHP "prijetnja javnim zdravstvenim službama" i potencijalno rezultiraju epidemijama u bolnicama i zdravstvenim ustanovama.

SZO je identifikovala CCHF među svojih "devet prioritetnih bolesti" koje predstavljaju najveći rizik po javno zdravlje.

Trenutno ne postoji vakcina za ljude ili životinje zaražene bolešću.

Slučajevi oboljelih u Evropi

U Evropi, konkretno u Velikoj Britaniji, registrovana su dva slučaja - 2012. i 2014. godine, kod osoba koje su došle iz Afganistana i Bugarske. Prošle godine u martu, registrovan je još jedan slučaj nakon što je državljanka Britanije doputovala iz Centralne Azije.

Prema podaci SZO, od ovog virusa godišnje oboli oko 10.000 ljudi, a rizik za širenje pandemije procjenjuje se na tri miliona - prenosi "Dailymail".

Upozoravaju se svi građani koji planiraju da putuju u bilo koji dio Afrike ili Azije da podignu nivo pažnje, prenosi Danas.rs.

(Ajdin B.)

Virus
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.