17.7.2023. 20:52
0
Oštećenja Kerčkog mosta djeluju manje ozbiljno od onih iz 2022., ali ističu ranjivost građevine
Most preko Kerčkog moreuza, koji spaja Rusiju sa anektiranim poluostrvom Krim, u jutrošnjem je napadu, prema prvobitnim procjenama, pretrpio manju štetu od one koju je pretrpio u napadu iz oktobra prošle godine, ali oštećenje ističe ranjivost ove građevine, veoma značajne za Moskvu i u logističkom i psihološkom smislu.

Kako ističe AP, most koji je podigla Rusija značajan je i kao ključna arterija za snabdijevanje njene vojske i civilnog stanovništva na Krimu i kao dokaz tvrdnje da Kremlj ima kontrolu nad ovim poluostrvom koje je nelegalno anektirao 2014. godine.

U napadu do kojeg je došlo jutros pred svitanje jedan par je ubijen, a njihova kći teško je povrijeđena, dok je dio kolovoza je ostao opasno da visi, presječen.

Kao i za napad iz oktobra 2022. godine, Rusija je i za ovaj okrivila Ukrajinu, od koje je te 2014. godine otela Krim, a na koju je u februaru 2022. godine pokrenula invaziju.

Portparol ukrajinske službe bezbjednosti nije direktno priznao odgovornost za jutrošnja dešavanja na mostu u Kerčkom moreuzu, ali je rekao da će služba otkriti detalje o organizovanju eksplozije kada Ukrajina ostvari pobjedu u ratu.

Poluostrvo Krim se prostire južno od ukrajinskog kopna i sa njim je povezano preko dvije vrlo uske prevlake i jednog mosta. Međutim, sam jug ukrajinskog kopna je krajem zime 2022. godine okupirala Rusija, uključujući pomenute kopnene veze, koje su na udaru napada ukrajinske vojske.

Krim je stiješnjen između spoljašnjeg, Crnog mora, i manjeg Azovskog mora, a most na koji je jutros izvršen napad podigla je Rusija, istovremeno prepriječivši Kerčki moreuz koji spaja Crno i Azovsko more i spojivši istok Krima sa Rusijom. Prije invazije na Ukrajinu, taj most je bio jedina kopnena veza između Krima i ruskog kopna sa suprotne strane moreuza.

Most je dugačak 19 kilometara, najduži je u Evropi i preko njega se odvija drumski i željeznički saobraćaj. Od vitalnog je značaja za vojne operacije Rusije u južnoj Ukrajini.

Takođe je od značajnog ponosa za Rusiju. Njegova izgradnja je počela 2016., otprilike dvije godine nakon što je Rusija anektirala Krim, a završena je za nešto više od dvije godine.

Tempo izgradnje je bio impresivan, ali je neke kritičare naveo da se zapitaju da li je most prebrzo projektovan i izgrađen.

Uprkos snažnom protivljenju Ukrajine, most je sagrađen i on je stalni, najočitiji podsjetnik ruskog polaganja prava na Krim.

Kada je most svečano otvoren, preko njega se kolima lično prevezao predsjednik Rusije Vladimir Putin. On je blisko povezan sa građevinskim tajkunom Arkadijem Rotenbergom, čija je kompanija dobila ugovor vrijedan 3,5 milijardi dolara da sagradi most.

Prema izvještajima, željeznički saobraćaj na mostu je obnovljen nekoliko sati nakon napada, ali nije poznato kada bi drumski saobraćaj mogao ponovo da se uspostavi.

Da bi on mogao nekako da funkcioniše, uvedeni su trajekti, ali nije poznato mogu li brodovi da zadovolje potražnju za prevozom sa jedne na drugu stranu moreuza.

Plaže i planine na Krimu pune su turista preko ljeta. Vlasti Rusije su posavjetovale sve ljude koji žele brzo odu sa poluostrva da to čine preko teritorija pod njenom kontrolom na okupiranom jugu Ukrajine. Time bi se putovanje onih koji žele da se vrate u Rusiju produžilo za 600 kilometara, a vjerovatno bi im ulilo zabrinutost - zbog prolaženja kroz nesigurna područja.

Ruski zvaničnici osudili su jutrošnji napad, ali nisu odmah precizirali mjere odmazde.

Na napad na most iz oktobra 2022. godine Rusija je odgovorila masovnim udarima krstarećim projektilima i dronovima po Ukrajini.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.