9.8.2023. 21:00
1
Pukla brana u Norveškoj, naselja evakuisana
Brana na rijeci Galmi u Norveškoj djelimično je pukla u srijedu, posle nekoliko dana jake kiše koja je pokrenula klizišta i izazvala poplave u južnim planinskim delovima te zemlje, rekao je lokalni policijski zvaničnik. Naselja nizvodno od brane su evakuisana.

Glama, najduža i najbujnija rijeka u Norveškoj, pregrađena je hidroelektranom Braskereidfos, koja je sada pod vodom i ne radi.

Vlasti su prvobitno razmatrale dizanje dijela brane u vazduh kako bi sprječile potapanje nizvodnih naselja. Ali od ideje se odustalo jer je voda u međuvremenu probila branu, rekao je novinarima portparol policije Fredrik Tomson.

Prema njegovim riječima, ogromne količine vode izlile su se preko zapadnih djelova brane.

„Voda je postepeno počela da curi kroz branu i za sada nije podesno da se preduzimaju ikakve mere u elektrani“, rekao je Tomson novinarima i dodao da se situacija stalno procjenjuje.

Najmanje 1.000 ljudi živi u naseljima blizu rijeke u toj oblasti, a vlasti su saopštile da su svi oni evakuisani prije nego što je brana djelimično pukla.

Prema riječima Aleksandre Beh Đerv, predsednice odbora kompanije Hafslund Eko, odvodi u hidroelektrani nisu se automatski otvorili, kao što je trebalo da se otvore kada u akumulacionom jezeru ima viška vode.

Nije jasno zašto se to nije desilo, kazala je ona.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.