17.8.2023. 11:42
0
U Peruu otkrivena nova vrsta zmije: Nazvana po Harisonu Fordu
FOTO: Instagram
Timovi istraživača iz Perua i SAD pronašli su novu vrstu zmije u peruanskom nacionalnom parku Otiši. Ova vrsta je nazvana po glumcu Harisonu Fordu (Harrison), koji je poznati borac za zaštitu životne sredine.

Narušen odnos s prirodom 
Blijedožućkasto-braon zmija s razbacanim crnim mrljama nazvana je Tachimenoides harrisonfordi.

Ford, koji je potpredsjednik neprofitne grupe „Conservation International“, rekao je da je ovo otkriće podsjetnik da još ima toliko toga da se nauči o divljem svijetu i da su ljudi jedan mali dio nevjerovatno ogromne biosfere.

- Na ovoj planeti sve su sudbine isprepletene, a trenutno je milion vrsta na ivici zaborava. Imamo egzistencijalni mandat da popravimo naš narušen odnos s prirodom i zaštitimo mjesta koja održavaju život - rekao je Ford, prenosi Avaz.

Po američkom glumcu već su nazvane vrste mrava i pauka.

Godine 1993. nova vrsta je prvi put dobila ime po Fordu - Calponia harrisonfordi, što je kalifornijski pauk, dok je nekoliko godina kasnije po glumcu nazvan mrav Pheidole Harrisonfordi, piše BBC.

Gmizavci u opasnosti od izumiranja
Za razliku od lika koji tumači, Indiane Jonesa, Ford je više puta rekao da voli zmije, a za novu vrstu je rekao da je s njom „brzo pronašao bliskost".

- Zmija ima oči u kojima se možete udaviti i većinu dana provodi sunčajući se pored bazena prljave vode - vjerovatno bismo bili prijatelji ranih šezdesetih - rekao je on.

Istraživanje čiji su koautori stručnjaci organizacije „Conservation International“ pokazuje da su gmizavci posebno u opasnosti od izumiranja i da je više od petine svih gmizavaca trenutno ugroženo, prenosi Avaz.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.