9.10.2023. 8:14
0
Skok cijena nafte nakon izbijanja rata u Izraelu
FOTO: twitter/screenshot
Na azijskim se berzama u ponedjeljak trguje oprezno, cijene su nafte snažno porasle, a dolar i japanski jen ojačali dok ulagači prate vijesti o vojnom sukobu na Bliskom istoku.

U Australiji su cijene dionica jutros porasle oko 0.4 posto, dok su na berzi u Šangaju pale otprilike 0.5 posto. U Hong Kongu se ne radi zbog naleta uragana, a u Japanu i Južnoj Koreji zbog praznika.

Ulagači jutros nisu skloni rizičnijim investicijama zbog vojnog sukoba na Bliskom istoku, nakon što su u subotu borci organizacije Hamas upali u Izrael i ubili više od 700 ljudi. Izrael je u nedjelju uzvratio zračnim napadima na Palestince u Gazi, a poginulo je više stotina ljudi s obje strane.

Sve veće nasilje prijeti izbijanjem novog rata na Bliskom istoku. Zbog toga na finansijskim tržištima vlada nesigurnost pa ulagači traže sigurnija utočišta za svoj kapital, a to su, među ostalim, državne obveznice i valute, kao što su dolar i japanski jen.

Zahvaljujući tome, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon prošlosedmičnog blagog pada. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0.11 posto, na 106.20 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 149.20 jena, dok je u petak navečer iznosio 149.30 jena. No, američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura oslabila 0.2 posto, na 1.0565 dolara.

Cijene su nafte, pak, snažno porasle, nakon prošlosedmičnog oštrog pada, jer se trgovci plaše poremećaja u opskrbi zbog vojnog sukoba na Bliskom istoku. Cijena barela na londonskom tržištu skočila je jutros 3.80 posto, na 87.75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4.08 posto, na 86.15 dolara.

(Erna H.) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.