8.12.2023. 18:14
0
Vrlo uznemirujući snimak: Izraelska vojska natjerala zarobljene Palestince da goli kleče okruženi vojnicima
Društvenim mrežama danas su se proširile fotografije i snimke koje prikazuju muškarce koje su pripadnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) natjerali da se skinu u donji veš i kleče na ulici ili na pijesku s povezima na očima. Neki su muškarci snimljeni u teretnim prostorima vojnih vozila.

CNN je istražio što stoji u pozadini ovih jezivih fotografija. Američki medij navodi da točne okolnosti i datumi na koje su nastale fotografije još uvijek nisu do kraja razjašnjeni, no identitet nekih Palestinaca potvrdili su kolege ili članovi obitelji.

Međunarodni odbor Crvenog križa saopćio je da je zabrinut zbog objavljenih fotografija i istaknuo da se prema zatvorenicima treba ponašati humano, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Barem neki od muškaraca su civili za koje nije utvrđeno da su povezani s militantnim grupama , prema razgovoru koji je CNN vodio s jednim od njihovih rođaka i izjavi jednog od poslodavaca uhapšenih muškaraca iz jedne medijske kompanije.

Euromediteranski centar za praćenje ljudskih prava danas je objavio jednu od fotografija na svojoj web stranici te u opisu naveo da je "izraelska vojska zatočila i teško zlostavljala desetke palestinskih civila".

"Euro-Med Monitor primio je izvješća da su izraelske snage pokrenule nasumične i proizvoljne kampanje uhićenja raseljenih osoba, uključujući liječnike, akademike, novinare i starije muškarce", stoji u objavi.

Izraelske obrambene snage nisu odgovorile na CNN-ov zahtjev za komentar slika. CNN je geolocirao neke slike u području Beit Lahia, sjeverno od grada Gaze.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.