13.12.2023. 9:19
0
Orban: Uklonit ću veto na pomoć Ukrajini, ali pod jednim uslovom
Balazs Orban, politički direktor u kabinetu premijera Viktora Orbana, izjavio je u intervjuu za Bloomberg da su spremni ukloniti veto na pomoć Ukrajini, ali pod uslovom da se odmrznu sva zamrznuta sredstva, što je oko 30 milijardi eura.

Komisija bi sutra trebala objaviti odluku o odmrzavanju 10 milijardi eura kao nagradu za provedene reforme u području pravosuđa.

Odluka je već pripremljena i samo se čeka da novi zakoni budu objavljeni u službenom listu u Mađarskoj, a u Komisiji kažu da to nema veze s predstojećim summitom, nego da samo slijede propise.

No, pitanje je hoće li to biti dovoljno Viktoru Orbanu jer i dalje ostaje zamrznuto nešto manje od 12 milijardi zbog problema vezanih uz zaštitu ljudskih prava, javnu nabavu te akademske slobode.

Također ostaje još 10.4 milijarde eura bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova iz fonda za oporavak od pandemije, koja se isplaćuju nakon što su provedu određene reforme.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.