18.1.2024. 22:10
0
Saobraćajni kolaps u Njemačkoj: Vozači zapeli u snijegu, otkazani brojni letovi
Saobraćaj u Njemačkoj već je dva dana u zastoju zbog nanosa snijega i ledene kiše. Autoputevi su zatrpani, a željezničke i zračne linije otkazane. S teškom vremenskom situacijom bori se i sjever kontinenta.

U aerodromu u Frankfurtu jutros je otkazano više od 300 od 1.000 planiranih dolazaka i polazaka, rekao je glasnogovornik.

Snijeg i led okovali su saobraćajnice u centralnoj Njemačkoj, a ledena kiša pješačke je staze pretvorila u klizališta. Stotine vozila zaglavile su na autoputevima u pokrajinama Hesen i Porajnje. Crveni križ vozačima je dijelio pokrivače i tople napitke.

- Ljudi kojima smo pomagali ovdje su više od sedam sati. Zatrpani u snijegu, postali su očajni pa im mnogo znači kada dobiju šalicu vrućeg čaja ili kafe. Vozačima kamiona lakše je utoliko što imaju krevete i pomoćno grijanje - kazao je Paskal Hasel (Pascal Hassel) iz njemačkoj Crvenog križa, prenosi HRT.

Osim cestovnog, poremećeni su i željeznički te zračni saobraćaj. Zbog ledene kiše sinoć su otkazane stotine letova iz Aerodroma Frankfurt. Danas je mali broj aviona ipak uspio poletjeti.

- Nakon jučerašnjeg masovnog otkazivanja letova stanje se danas donekle normaliziralo. Tijekom noći pao je snijeg pa naše zimske službe čiste piste. Sada možemo povećati broj slijetanja i polijetanja - kazao je Jurgen Harer (Jürgen Harrer), glasnogovornik Aerodroma Frankfurt.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.