17.3.2024. 8:39
0
Klimatski aktivisti blokirali ceste širom Njemačke
Aktivistička grupa za klimu "Posljednja generacija" ponovo je jučer protestovala blokiravši ceste na nekoliko mjesta u Njemačkoj, ali ovaj put aktivisti se nisu zalijepili za asfalt.

Oko 130 ljudi blokiralo je u podne berlinski most Warschauer, objavila je policija. Više puta su sjeli i ustali s asfalta, piše dpa, prenosi Hina.

U Munchenu i Regensburgu policija je prebrojala 120, odnosno 150 demonstranata na prijavljenim i na neprijavljenim skupovima. U Munchenu nije bilo većih problema u saobraćaju.

Nedaleko od LNG terminala na baltičkom otoku Rugenu, 30 aktivista poremetilo je saobraćaj na pristupnoj cesti do trajektne luke Sassnitz.

Policija je prvo dopustila protest, ali ga je nakon nekoliko sati prekinula.

Glasnogovornik aktivista rekao je da su namjeravali ostati duže, možda do nedjelje, istaknuvši kako smatraju da je terminal "vrhunac ludila fosilnih goriva".

Protesta je bilo i na jugozapadu zemlje, u Freiburgu i Karlsruheu, te na aerodromu u Stuttgartu. No, bili su mirni.

U Bremenu na sjeverozapadu zemlje oko 100 klimatskih aktivista zauzelo je raskrsnicu u centru grada.

Planirane su i nove blokade u Kelnu na zapadu i u Leipzigu na istoku zemlje.

Posljednja generacija traži radikalnu akciju protiv klimatskih promjena uključujući potpuno odustajanje od fosilnih goriva.

Blokade organizuju od početka 2022. Aktivisti su se često znali zalijepiti za asfalt, no nedavno su rekli da to više neće činiti.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.