16.2.2024. 13:45
0
Ovo je surovi zatvor u kojem je umro Navaljni: Zovu ga Polarni vuk, temperatura se tamo spušta na minus 32, a šetnje su u 6,30 ujutro
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je danas u zatvoru koji se smatra jednim od najstrožijih u Rusiji i u kojem je najveći broj zatvorenika osuđen za teške zločine.
Navaljni (47), jedan od najistaknutijih i najupornijih Putinovih kritičara, držan je u zatvoru oko 40 milja sjeverno od Arktičkog kruga gdje je osuđen na 19 godina pod "posebnim režimom“. Na snimku iz zatvora u januaru, Navaljni je bio vidno mršav i obrijane glave.

On je početkom prošlog decembra nestao iz zatvora u oblasti Vladimir gdje je služio 30-godišnju kaznu zbog optužbi za ekstremizam i prevaru, što je sam nazvao političkom odmazdom zbog vođenja opozicije 2010-ih. Nije očekivao da će ga pustiti iz zatvora za vreme Putinovog života.

Kad je u augustu 2023. osuđen na 19 godina zatvora u maksimalno osiguranoj koloniji, rekao je da “broj godina nije važan”.

"Savršeno razumijem da, kao i mnogi politički zatvorenici, sjedim na doživotnoj robiji. Gdje se život mjeri trajanjem mog života ili života ovog režima", naveo je Navaljni u saopćenju.

U kojem je zatvoru bio Navaljni?

Navaljni je neposredno prije Božića prebačen u zatvor sjeverno od Arktičkog kruga, u zatvorsku koloniju IK-3 u Harpu, u sibirskom regionu Jamal-Nenec, oko 1.900 kilometara sjeveroistočno od Moskve.

Takozvani "Polarni vuk" smatra se jednim od najstrožih zatvora u Rusiji gdje je najveći broj zatvorenika osuđen za teške zločine.

Zime su tamo oštre, sa temperaturama koje su u januaru bile skoro minus 30. U objavi na platformi Telegram, Navaljni je početkom januara rekao da je stavljen u kažnjeničku ćeliju zbog lošeg vladanja čim je napustio karantin u takozvanoj zatvorskoj koloniji "Polarni vuk".

"Još uvijek nije bilo hladnije od minus 32 stepena. Ništa ne okrepljuje kao šetnja Jamalom u 6,30 ujutro", poručio je Navaljni u sarkastičnoj objavi.

Objavio je i sliku dvorišta u kojem se šeta, gdje se može uočiti betonski zid sa metalnim šipkama na vrhu. Navaljni je spomenuo scenu u filmu "Povratnik" iz 2015. u kojoj se Leonardo di Caprio skriva u lešini konja, prenosi Reuters.

"Mislim da to ovdje ne bi uspjelo. Mrtav konj bi se smrznuo za 15 minuta. Ovdje nam treba vruć, prženi slon", dodao je Navaljni.

Navaljni je prošlog augusta osuđen na 19 godina zatvora zbog stvaranja ekstremističke zajednice, finansiranja ekstremističkih aktivnosti i niza drugih zločina, a već je služio 11,5 godina kazne u ustanovi sa maksimalnim osiguranjem zbog prevare i drugih optužbi koje negira.

Njegove pristalice su tvrdile da su hapšenje i zatvaranje Navaljnog, koji ima ozbiljne zdravstvene probleme, politički motivisani pokušaj da se uguši svaka kritika ruskog predsjednika Vladimira Putina.



(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.