28.2.2024. 14:19
0
Odmetnuta moldavska regija: Tražimo zaštitu Rusije
Odmetnuta moldavska regija Transnistrija danas je i službeno zatražila "zaštitu" od Rusije, javlja AFP.

Kako je objavila ruska režimska novinska agencija Tass, "zaštitu" od Rusije zatražili su zastupnici okupljeni u Transnistrijskom kongresu. Kao razlog za traženje ruske "zaštite" zastupnici navode "sve veći pritisak Moldavije". U toj nepriznatoj i odmetnutoj regiji živi, tvrde oni, više od 220.000 Rusa, dodajući da je ruska mirovna misija u toj regiji dosad bila "uspješna".  

Podsjetimo, Institut za ratne studije nedavno je objavio novu analizu u kojoj upozoravaju da Rusija možda priprema hibridnu operaciju protiv Moldavije.

"Proruska odcijepljena regija Transnistrija mogla bi organizirati referendum o pripajanju Rusiji 28. veljače. Izlika za takav poziv bila bi navodna potreba da se zaštite ruski građani i 'sunarodnjaci' u Transnistriji od prijetnji Moldavije ili NATO-a", stoji u upozorenju ISW-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi, u najopasnijoj situaciji, proglasiti rusku aneksiju Transnistrije tokom svog planiranog obraćanja ruskoj Saveznoj skupštini 29. februara, iako se to čini malo vjerovatnim , piše ISW.

"Vjerojatnije je da će Putin pozdraviti svaku akciju koju poduzme Transnistrijski kongres zastupnika i ponuditi zapažanja o situaciji", dodaju.

ISW piše da nije primijetio jasne naznake ruskih vojnih priprema za intervenciju u Transnistriji ili Moldaviji općenito, iako je moguće da traju tajne pripreme.

"Ruske snage koje su trenutno u Transnistriji nisu u stanju predstavljati značajnu vojnu prijetnju Ukrajini bez pojačanja. Mogli bi predstavljati mnogo veću prijetnju stabilnosti Moldavije. Stoga je najvjerojatniji smjer djelovanja da će Transnistrijski kongres i Putinov govor označiti preokret u ruskim pripremama za hibridni rat protiv Moldavije", analizira ISW.

Moldavija je bivša sovjetska država smještena između Rumunije i Ukrajine i broji oko 2.6 miliona stanovnika. Parlament Moldavije ima prozapadnu većinu, a prozapadna predsjednica Moldavije Maia Sandu teži stupanju Moldavije u EU. Transnistrija je proruska odcijepljena regija u istočnoj Moldaviji s oko 470.000 stanovnika koja je 1990. godine ilegalno proglasila nezavisnost od Moldavske Sovjetske Socijalističke Republike.

Niti jedna članica Ujedinjenih naroda (UN) ne priznaje njen suverenitet, a UN ovu regiju smatra dijelom Moldavije.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.