6.3.2024. 8:54
0
Biden: Trump je fokusiran na osvetu, ima ekstreman plan
Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su se glasovi miliona Amerikanaca "čuli" na jučerašnjim predizborima te da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko tijelo želi "uzvratiti udarac ekstremnom planu Donalda Trumpa da nas vrati unatrag", javlja BBC.

Biden je naglasio postignuća svoje administracije, uključujući radna mjesta i plaće, i rekao je da je nacija sada suočena s "jasnim izborom" hoće li nastaviti u istom smjeru ili izabrati njegovog suparnika na izborima 2024.

Trump je "usredotočen na vlastitu osvetu", izjavio je Biden, i želi ukinuti temeljne slobode poput mogućnosti žena da same donose odluke o zdravstvenoj zaštiti.

Svoj govor završio je pozivom Amerikancima da ustanu u odbranu demokracije. "Svakom demokratu, republikancu i neovisnom koji vjeruje u slobodnu i poštenu Ameriku: Ovo je naš trenutak. Ovo je naša borba. Zajedno ćemo pobijediti."

Donald Trump pozdravio je "prekrasnu večer" nakon svoje pobjede u više država na republikanskim predizborima na 'superutorak'. "Bila je ovo sjajna večer, nevjerojatan dan", rekao je pristašama okupljenima u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi.

Trump je ponovio mnogo od onoga što je ranije rekao u kampanji i usredotočio se na svoj vjerojatni revanš s Joeom Bidenom kojeg je nazvao "najgorim predsjednikom u historiji naše zemlje".

Republikanski favorit također je govorio o svom mandatu 2017.-2021. , podsjećajući birače da nije vodio nikakve nove ratove, hvaleći svoje odnose s Kinom i sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong Unom te tvrdeći da je zemlju doveo na put energetske dominacije.

Obećao je da će "vratiti natrag našu zemlju" te da će "5. novembar (2024.) ostati zapisan kao najvažniji dan u historiji naše zemlje". “Hvala ti – MAGA!”, napisao je Trump na svojoj platformi Truth Social, koristeći akronim svog slogana “Make America Great Again” i nabrajajući države u kojima je pobijedio.

Po projekcijama CBS-a, američke partnerske mreže BBC-ja, na tzv. 'superutorak' Biden je pobijedio na izborima za demokratsku nominaciju u 14 država - plus u Iowi, gdje su ljudi glasali putem pošte. Pobjedu je odnio u Alabami, Arkansasu, Kaliforniji, Coloradu, Maineu, Massachusettsu, Minnesoti, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Tennesseeju, Teksasu, Utahu, Vermontu i Virginiji.

Trumpu projekcije daju pobjedu na 12 republikanskih predizbora - u Alabami, Arkansasu, Kaliforniji, Coloradu, Maineu, Massachusettsu, Minnesoti, Sjevernoj Karolini, Oklahomi, Tennesseeju, Teksasu i Virginiji - što bi dodatno učvrstilo njegovu snažnu ukupnu prednost nad Nikki Haley, koja je odnijela pobjedu u Vermontu.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.