19.3.2024. 20:09
0
U Kongresu postignut dogovor o finansiranju vlade SAD-a do oktobra
Lideri republikanaca i demokrata u Kongresu objavili su u utorak da su postigli dogovor o finansiranju vlade do kraja ove fiskalne godine, odnosno do oktobra - čime je ponovo izbjegnuto zatvaranje vlade za vikend.

Posljednja prepreka dogovoru bilo je finansiranje Sekretarijata za unutrašnju sigurnosti u kontekstu velikog priliva migranata na južnu granicu SAD - što je veliko pitanje u kampanji Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson i lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer kazali su da je dogovor postignut, ali se na tekstu zakonskog prijedloga i dalje radi.

Očekuje se da će ovim dogovorom biti pokriveno oko tri četvrtine diskrecione potrošnje vlade, koja bi trebala iznositi oko 1.600 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja se završava 30. septembra. To uključuje sredstva za američku vojsku, transport, stanovanje i sigurnosti hrane.

Ali predstoji još previranja jer nacionalni dug od 34.5oo milijardi dolara nastavlja da raste. Biden i republikanci iz Predstavničkog doma ranije ovog mjeseca iznijeli su prijedloge budžeta za narednu fiskalnu godinu, koja počinje u oktobru, u kojima su ponuđeni oštro suprotstavljeni prioriteti.

Johnson je do sada također odbijao da iznese na glasanje paket međunarodne sigurnosne pomoći vrijedan 95 milijardi dolara koji uključuje novac za koji zagovornici kažu da je hitno potreban Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije.

Ovu mjeru je odobrio Senat uz dvostranačku podršku i smatra se da će imati značajnu podršku u Predstavničkom domu, ako se članovima pruži prilika da glasaju.

Demokrate i republikanci u Kongresu se od početka prošle godine bore oko nivoa finansiranja, nakon pritiska republikanaca iz Predstavničkog doma da smanje potrošnju više nego što je dogovoreno u dvostranačkom sporazumu koji je kao zakon usvojen prošlog juna.

(Ajdin B.)

Kongres
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.