23.3.2024. 21:23
0
Preminuo čuveni italijanski pijanista Mauricio Polini
Italijanski pijanista Mauricio Polini, virtuozni izvođač Šopena i Betovena, preminuo je danas u 83. godini, saopštila je Milanska skala.

"Polini je jedan od velikih pijanista našeg vremena i osnovna referenca u umjetničkom životu pozorišta više od 50 godina", navela je Milanska skala.

Polini je nastupio 168 puta u Milanskoj skali od 1958. do 2023. godine, ne računajući njegov rad sa studentima.

"Polini je bio sposoban da revolucioniše percepciju Šopena, Debisija i samog Betovena i da navede ljude da slušaju avangardu, prije svega Šenberga, a i savremenu muziku", dodaje se u saopštenju.

Rođen u Milanu 5. januara 1942. u porodici umjetnika, Polini je ušao u svijet klasične muzike u martu 1960. godine. Osvojio je prvu nagradu na Šopenovom takmičenju u Varšavi, gdje je sa 18 godina bio najmlađi učesnik. 

U medijima je tada pisalo da je predsjednik žirija Artur Rubinštajn pohvalio Polinija, "čudo od djeteta". 

"On već igra bolje od bilo koga od nas!", rekao je Rubinštajn.

Polini je krenuo putem velikog koncertnog umjetnika, pošto je najprije napravio pauzu u karijeri da bi pohađao časove i proširio svoj repertoar.

Krajem '60-ih godina učestvovao je na improvizovanim koncertima u fabrikama, organizovao koncerte za studente i radnike u Milanskoj skali, sa svojim prijateljem, dirigentom Klaudiom Abadom.

Polini je imao prvu američku turneju 1968 godine.

Kasnije, '70-ih, '80-ih i '90-ih godina snimao je muziku za tada prestižni Dojče gramofon, organizovao koncerte i turneje.

Od rane mladosti je nazivan "Šopenov pijanista", ali je kasnije stekao reputaciju i po izvođenju muzike Betovena, Roberta Šumana i Franca Šuberta. Kritičari su se divili i njegovom izvođenju Johanesa Bramsa.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.