24.3.2024. 18:48
1
Bijela kuća: Ukrajina nije bila umiješana u masakr u Moskvi
Ukrajina "nije ni na koji način bila umiješana" u masakr na koncertu u Moskvi u kojem je stradalo više od 130 ljudi, saopštila je danas Bijela kuća, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin sugerisao da je napad povezan sa Kijevom, prenijela je agencija AFP.

"ISIS (Islamska država) snosi isključivu odgovornost za ovaj napad. Nije bilo nikakvog učešća Ukrajine", izjavila je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu bezbijednost Bijele kuće Adrienne Watson.

Najmanje 137 osoba je poginulo, a više od 140 povrijeđeno kada su naoružani napadači napali prepunu koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve.

Militantna grupa tzv. Islamska država preuzela je odgovornost za napad, u kojem su četiri naoružana napadača upala u dvoranu Crocus City i otvorila vatru na ljude koji su čekali početak koncerta.

Rusija je uhapsila 11 osoba u vezi sa napadom, uključujući četvoricu osumnjičenih napadača.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su sva četvorica napadača strani državljani.

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je jučer nasilje kao "krvavi, varvarski teroristički napad", ali nije pominjao da je "Islamska država" preuzela odgovornost. Umjesto toga, naveo je umiješanost Ukrajine, što ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi zvaničnici negiraju.

Američka ambasada u Moskvi je 7. marta upozorila Rusiju da "ekstremisti" pripremaju planove za napad na glavni grad.

Istog dana kada je to objavila američka ambasada, ruska Federalna služba bezbijednosti (FSB) je navela da je sprečila napad na moskovsku sinagogu koju je planirao ogranak "Islamske države" u Afganistanu, poznat kao "Islamska država Khorasan" (IS-K).

IS-K je sunitska militantna grupa koja se pojavila u istočnoj afganistanskoj provincije Nangarhar oko 2015. godine sa ciljem da uspostavi tvrdokorni islamski kalifat koji obuhvata Indiju, Iran i Centralnu Aziju, navodi AFP.

Grupa je izvela desetine napada u Afganistanu i Pakistanu.

(Aldin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.