21.5.2024. 11:00
1
Francuska podržala sud u Haagu protiv Netanyahua
FOTO: ilustracija
Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i 'borbu protiv nekažnjivosti', saopćilo je njezino ministarstvo vanjskih poslova nakon što je tužilac suda zatražio nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih zbog ratnih zločina.

U ponedjeljak je tužilac ICC-a Karim Khan objavio da je zatražio naloge za hapšenje Netanyahua, njegovog ministra odbrane Yoava Gallanta i tri lidera Hamasa, uključujući njegovog vođu Yahya Sinwara.

Izda li sud takve naloge gotovo sve zemlje Evropske unije mogle bi biti dovedene u diplomatski težak položaj.

"Francuska podržava Međunarodni kazneni sud, njegovu nezavisnost i borbu protiv nekažnjivosti u svim situacijama", reklo je ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju kasno u ponedjeljak, prenosi Hina.

Dok je američki predsjednik Joe Biden pravni korak protiv izraelskih dužnosnika nazvao je "nečuvenim", francusko ministarstvo vanjskih poslova zauzelo je drukčiji stav. Ministarstvo je ponovo osudilo Hamasov 'antisemitski masakr' 7. oktobra, a ponovo je upozorilo i na moguća kršenja međunarodnog humanitarnog prava u izraelskoj agresiji na pojas Gaze.

"Što se tiče Izraela, na predraspravnom vijeću suda je da odluči hoće li izdati ove naloge, nakon ispitivanja dokaza koje je iznio tužilac...", saopćilo je ministarstvo.

Italija i Njemačka su ocijenile da je neprihvatljivo stavljati u isti koš izraelsku vladu i Hamas. Britanija je ocijenila da taj potez neće pomoći zaustavljanju borbi, izvlačenju taoca ili dostavljanju humanitarne pomoći.

Francuska
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.