28.5.2024. 19:59
0
Kina objavila simulaciju masovnog napada na Tajvan
FOTO: screenshot/x
Istočno zapovjedništvo kineske Narodne oslobodilačke vojske objavilo je u petak video simulacije svojih raketnih snaga koje izvode masovni napad na Tajvan.

Simulacija u trajanju od 70 sekundi napravljena je kombinacijom animacija i snimki, a prikazuje ratne brodove, kopnene raketne bacače i lovce kako lansiraju valove projektila na otok.

"Uništite stup tajvanske nezavisnosti! Udarite na bazu tajvanske nezavisnosti! Prekinite krvotok tajvanske nezavisnosti!", stoji u videu.


Video je objavljen u vrijeme dok je Kina provodila vojne vježbe "Joint Sword-2024A" oko Tajvana. Borbeni avioni potpuno su okružili Tajvan tokom vježbi.

Vježbe su uslijedile nakon što je novi predsjednik Tajvana Lai Ching-te položio zakletvu i odmah je u svom inauguracijskom govoru napao kinesku vladajuću stranku. Peking je njegove izjave osudio kao "priznanje nezavisnosti" i rasporedio svoje snage kao "snažnu kaznu za separatističke činove snaga koje se bore za nezavisnost Tajvana".

Kina je više puta kritikovala Laija kao "separatista". On odbacuje tvrdnje Pekinga o suverenitetu i kaže da samo narod Tajvana može odlučiti o svojoj budućnosti. Više puta je nudio razgovore, ali je odbijen. Govoreći na sastanku svoje vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP) u južnom gradu Tainanu, Lai je pozvao Kinu da "podijeli veliku odgovornost za regionalnu stabilnost s Tajvanom", prenosi Index.hr.

 

TajvanKina
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.