31.8.2024. 10:00
0
Sudija Vrhovnog suda Brazila naložio zatvaranje društvene mreže X u toj zemlji
Sudac Vrhovnog suda u petak je naredio suspenziju društvene mreže X Elona Muska u Brazilu nakon što milijarder nije ispoštovao nalog za imenovanje novog pravnog zastupnika kompanije.

Musk je upleten u višemjesečnu svađu sa sudijom Alexandreom de Moraesom, koji vodi bitku protiv dezinformacija u najvećoj južnoameričkoj državi, javio je AFP.

Moraes je naredio „trenutnu, potpunu i sveobuhvatnu suspenziju rada 'X Brasil Internet LTDA' na nacionalnoj teritoriji“. Naložio je Nacionalnoj agenciji za telekomunikacije (Anatel) da u roku od 24 sata „usvoji sve potrebne mjere za implementaciju“ naloga i zamolio Google, Apple i internet provajdere da „uvedu tehnološke prepreke koje mogu spriječiti korištenje X aplikacije“ i pristup web stranici. Platforma ranije poznata kao Twitter ima više od 22 miliona korisnika u Brazilu.

Musk je ranije ovog mjeseca zatvorio X-ove poslovne operacije u Brazilu, tvrdeći da je Moraes prijetio prethodnom pravnom zastupniku kompanije hapšenjem kako bi prisilio da se pridržava „naredbi o cenzuri“.

Moraes je u srijedu rekao Musku da „imenuje novog pravnog zastupnika kompanije u Brazilu u roku od 24 sata“ ili će se suočiti sa suspenzijom.

Šef Tesle, rođen u Južnoj Africi, ispalio je tvitove u kojima je Moraesa nazvao „zlim diktatorom koji igra kao sudija“ i optužio ga da „pokušava da uništi demokratiju u Brazilu“.

„Uskoro očekujemo da će sudija Alexandre de Moraes narediti da se X zatvori u Brazilu - jednostavno zato što se ne bismo povinovali njegovim nezakonitim naredbama da cenzuriramo njegove političke protivnike“, rekao je X u izjavi ubrzo nakon što su istekla 24 satadaza kao rok.

(NAP)

XBrazil
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.