13.5.2016. 9:38
0
Spriječite da ovi problemi koji su posljedica nedostatka sna, utiču na vaš fizički razvoj
Nedostatna količina sna postala je epidemija današnjeg ubrzanog načina življenja. Prosječna odrasla osoba današnjice spava jedan i pol sat manje nego što je spavala prosječna odrasla osoba prije 100 godina

Yelena Pyatkevich, direktorica odjela za neurologiju te saradnica odjela za poremećaje spavanja Boston Medical Centera, izjavila je da prosječna odrasla osoba današnjice spava jedan i pol sat manje nego što je spavala prosječna odrasla osoba prije 100 godina.
Yelena Pyatkevich i specijalizirana stručnjakinja za spavanje, zaposlenica Presbyterian Hospital and Will eCornell Medicine u New York Cityju, Dianne Augelli, iznijele su neke od uobičajenih problema koji se pojavljuju radi nedostatka sna, piše index.hr.
 
"Mi smo odlučili navesti one probleme izazvane nedostatkom sna koje direktno nepovoljno utiču na praktikovanje fitness načina življenja."

1. Znatno povećanje apetita
Vaš će organizam tražiti znatno veću količinu hrane u odnosu koja bi mu bila potrebna u slučaju da je imao dovoljno vremena za adekvatan odmor. 
Razina hormona  grelina znatno će se povećati, a upravo navedeni hormon vašem mozgu signalizira da ste gladni, ali ne i da ste siti u trenucima kada bi to trebao biti slučaj, odnosno u trenucima kada je količina nutritivnih elemenata dostatna za adekvatno funkcionisanje vašeg organizma. 
Naime, vaš će organizam osjećati potrebu za masnom i teškom hranom upravo radi prekomjernog i nekontrolisanog osjećaja gladi. 

2. Usporavanje metabolizma
Nepovoljna posljedica nedovoljnog spavanja je i usporavanje metabolizma. 
Ukoliko radi nedostatka sna u vaš organizam unosite prekomjerne količine hrane kroz određeni vremenski period može doći do pojave inzulinske rezistencije. 
Inzulinska rezistencija za posljedicu ima pojavu pretilosti, te povećanje rizika obolijevanja od šećerne bolest tipa 2, ali i povećanje rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. 
 
3. Narušavanje imunološkog sistema
Nedostatak sna utiče na smanjenu mogućnost organizma za pružanje adekvatnog otpora virusima i bakterija s kojima je svakodnevno suočen.
Navedeno uzrokuje učestale virusne i bakterijske infekcije, odnosno obolijevanje organizma. 

4. Nemogućnost intenzivnog treniranja
Nedostatak sna uzrokuje iscrpljenost organizma te samim time on nije u mogućnosti izdržati treninge visokog intenziteta. 
Smanjena koncentracija, kao posljedica nedostatka sna, može dovesti i do brojnih povreda prilikom izvedbe treninga.

5. Neadekvatan oporavak organizma
Nedostatak sna uobičajeno podrazumijeva i nedovoljnu količinu odmora i oporavaka organizma nakon izvođenja fizičke aktivnosti, a što izrazito nepovoljno utiče na fizički napredak sportaša.

Anesa Agović
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.