30.5.2016. 13:44
0
Ako patite od manjka sna, evo kako možete uvjeriti svoje tijelo da ste naspavani
Svi se ponekad suočimo s manjkom sna i svim popratnim neugodnim posljedicama toga kao što su manjak koncentracije, glavobolja i smanjeni nagon za seksom. No, jedno istraživanje pokazalo je da sami sebe možemo i uvjeriti da smo se naspavali.

Profesorica psihologije Kristi Erdal provela je istraživanje na 21 studentu sveučilišta u Coloradu, piše Independent. U pet minuta im je objasnila što čini dobar, a što loš san i zatim im je dala da opišu kako su prošlu noć spavali.

Studenti su bili i priključeni na uređaj za koji im je rečeno da mjeri puls, otkucaje srca i moždanu aktivnost, no zapravo je mjerio samo ovo zadnje. Rezultati su pokazali da su oni studenti kojima je u petominutnom predavanju sugerisano da su loše spavali lošije riješili kognitivne testove od onih kojima je rečeno da je njihov san bio dobar – bez obzira na to kako su zapravo spavali.

Iz toga proizlazi da je dovoljno vjerovati da smo se naspavali kako bi tijelo umanjilo posljedice lošeg sna. Profesorica Erdal naziva to "klasičnim uvjetovanjem" i usporedila je to s prijašnjim istraživanjem u kojemu je pijenje lažne kafe imalo sličan učinak na mozak kao i šoljica prave kafe s kofeinom.

Naravno, to ne znači da bismo trebali prestati spavati i samo govoriti sami sebi da smo čili i odmorni. Mnogim istraživanjima je potvrđeno da dugoročan manjak sna uzrokuje brojne problemu, uključujući pretilost, dijabetes i visoki krvni pritisak.



Anesa Agović

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.