20.1.2024. 18:31
0
Zašto se debljamo: Doktor Solaković upozorio na voće, povrće i med
Dr. Emir Solaković ima rješenje za svaki vaš problem, a otklonio je i nedoumicu zvanu ‘jedem voće i povrće, a ja kao pećina debeo’.

Solaković pojašnjava da su hljeb i bijeli šećer isto. Voće i povrće su, također, šećeri, a riješio je i zabludu oko meda.

Kada pojedete hljeb, organizam ne zna reći da ste pojeli hljeb. On to gleda kao šećer. Jedna kašika meda ima toliko šećera kao dva tanjira brokula. Tačno je da u medu ima vitamina i minerala u tragovima, ali šećera najviše – kazao je.

A, zašto se debljamo od šećera?

Pojeli ste veliku čokoladu i ona dolazi u organizam. Dvije trećine idu da nahrane mozak koji ne može bez šećera. Onda djeluje na gusteraču i luči se inzulin koji hrani vaše ćelije da dobijete energiju. Sve se to popuni, ali ostalo je još te čokolade. Organizam ne zna šta će s tim i trpa to u vaše mišiće. Ali, tamo može da stane do 400 g. Taj ostatak puni vašu jetru. Šećer se onda pretvara u masnoću i vi dobijete stomak, obraze. Gušterača od viška šećera luči veliku količinu inzulina koji djeluje na vaše srce, organe – objasnio je.

Zbog svega toga, doktor poziva na oprez govoreći kako su šećeri opasniji od masnoća.



(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.