18.9.2024. 15:16
Općinske liste u Sarajevu: Na Efendićevoj listi bivša NiP-ovka koju je Konaković "ispalio" za posao; Sebijina pratnja na "Željinim" utakmicama nosliac liste u Novom Sarajevu; Jasmin "Srbin"...
Do Lokalnih izbora u našoj zemlji ostalo je nešto manje od 20 dana.

Biće to prilika za građane da se izjasne o pitanjima koja se direktno tiču njihovih života i lokalnih zajednica. 

Kandidatske liste stranaka su poznate, a mi smo pogledali one koje se tiču Sarajeva iz relevantnijih političkih subjekata, te smo za vas izdvojili nama najzanimljivije kandidate.

Kerim Balić će biti nosilac liste Stranke demokratske akcije za Općinsko vijeće Novo Sarajevo.

Riječ je o osobi koja je izazivala određene misterije u javnosti prije nekoliko godina. Odnosno nakon što je bio u društvu supruge predsjednika SDA Sebije Izetbegović na utakmicama FK Željezničar.


BALIĆ U DRUŠTVU SEBIJE IZETBEGOVIĆ

Prije toga, pojavljivao se u predizbornom spotu zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo Harisa Zahiragića.

"Koliko je valjao mladim bračnim parovima? Ovu Vladu je natjerao da vrati subvenciju za mlade za kupovinu stanova, eto, meni je tu valj'o deset 'milja'", govori Balić u jednom momentu 

 
On je predvodio i mlade SDA na protestu u maju 2022. godine zbog nedovršetka radova na tramvajskoj pruzi, a bio je predsjednik Asocijacije mladih SDA Sarajevo.

Evo šta se navodi u njegovoj biografiji:

"Rođen sam u Sarajevu 1995. godine, a odrastao sam na Malti, gdje sam završio i osnovnu školu, a zatim srednjoškolsko obrazovanje nastavio u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji. 
Diplomirao sam, a zatim i magistrirao, na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje sam tokom studija obnašao funkciju demonstratora.
U mladosti sam se aktivno bavio sportom, atletikom i brzim klizanjem, a za sportske uspjehe sam proglašen najuspješnijim pojedincem općine Novo Sarajevo.
Nakon studija, uprkos brojnim ponudama za posao, odlučio sam se da osnujem vlastitu firmu. 
Danas sam suvlasnik nekoliko kompanija iz različitih oblasti, između ostalog i IT kompanije koja upošljava preko 120 stručnjaka. 
Također, jedan sam od osnivača prvog naučno-istraživačkog Instituta Blum za umjetnu inteligenciju.
Predsjednik sam Općinske organizacije SDA Novo Sarajevo i na ovim izborima s ponosom predvodim listu SDA za Općinsko vijeće Novo Sarajevo", navodi se.



Nosilac liste SDA za Općinsko vijeće Stari Grad na predstojećim izborima biće Jahja Muhasilović.

Riječ je o osobi koja je dobro poznata bh. javnosti kroz njegove javne nastupe, budući da je Muhasilović geopolitički analitičar, te profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.



Do ovih izbora, Muhasilović je bio politički neaktivan, a tek se prošle godine počeo dovoditi u taj kontekst, odnosno, pred prijevremene izbore u Starom Gradu, kada se pominjao kao potencijalni kandidat SDA za načelnika te općine. Na kraju je delegiran Dženan Selimbegović, a Muhasilović je viđan u izbornom štabu SDA.

Osim toga, Jahja se pominjao i kao mogući savjetnik Denisa Bećirovića, ali do toga nije došlo.
 
Na poziciji broj pet SDP-a za Općinsko vijeće Stari Grad biće Seid Škaljić. On je predsjedavajući, još uvijek, aktuelnog OV, a na prošlim Lokalnim izborima bio je kandidat NES-a (tada NLB). U februaru ove godine je postao član SDP-a.



Na listi SDP-a za OV Stari Grad će se naći i Jasmin Skorupan, i to pod rednim brojem 36.



On je pristupio SDP-u istog dana kada i pomenuti Škaljić, a zanimljivo je da se u Gradskom vijeću izjasnio kao "Srbin".



Kada je riječ o SDP-ovom dvojcu, njih je aktuelni načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić direktno optuživao za rušenje Bogića Bogićevića, odnosno, za njegov neizbor 2021. godine.

"Tri vijećnika iz Novog Grada i Starog Grada su srušili sve. 14 glasova je bilo za Ademovića, 12 za Srdića i dva su bila nevažeća. Znam ko je proklizao i ko je za koga glasao. Javno su proklizali Jasmin Skorupan i Seid Škaljić, koji su obećali da neće. Dobio sam poruku gdje su mi ljudi rekli na koga da pazim, nisam vjerovao da je prava poruka, broj se odmah ugasio. Željko je bio kod Skake, nije glasao za Ademovića. Znali su kako ko glasa, šarali su se listići. Mislim da jedan SDP-ovac nije glasao, ali ne mogu garantovati, nemam dokaze", kazao je Čengić u programu Face televizije. 

Osim po nacionalnom izjašnjavanju, Skorupan je poznat po tome jer je kroz vijećničku inicijativu predložio da se uvede zabrana saobraćanja bicikala, romobila i motocikala u centralnim dijelovima Sarajeva. Nakon burne reakcije javnosti, odustao je od ove inicijative.

Ime Srđana Srdića je, također, dobro poznato našoj javnosti. Riječ je o vijećniku u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, ali i u Gradskom vijeću.

Osvojio je vijećnički mandat kao član Naroda i Pravde, da bi malo nakon toga bio izbačen iz te stranke zbog "neregularnosti u toku izbornog procesa". Karijeru je nastavio kao samostalni vijećnik, da bi pred ove izbore završio u SBiH-u.



Inače, to mu je četvrta stranka nakon SDU-a, DF-a i pomenutog NiP-a.



Njega su prije dvije godine optuživali da ima platu od pet hiljada KM, te da je htio doći do "socijalnog stana", odnosno, stana koji se daju u zakup osobama u teškoj socijalnoj situaciji.

Na listi Stranke za Bosnu i Hercegovinu za Općinsko vijeće Centar, naći će se Senada Bosno.



Riječ je o bivšoj potpredsjednici NiP-a, a koja je prije toga bila, pogađate, u Stranci demokratske akcije. Krajem augusta 2019. godine, imenovana je na poziciju direktorice KJU "Porodično savjetovalište".



Prije toga je radila kao "office manager" u JU Centar za sport i rekreaciju. 

Krajem 2021. godine je izazvala pažnju javnosti svojom objavom na Facebooku o neprisustvovanju na prvom Kongresu NiP-a. Tada je ostala bez funkcija u rukovodstvu stranke.

Zanimljiv je jedan fragment njene iste objave kada govori kako joj je predsjednik Konaković obećao funkciju u jednoj instituciji.

"Radila sam u timu doktora Tanovića jer je u Novom Sarajevu vladalo opće rasulo, do samog kraja radila za mandat Amara Dovadžije, radila na glasovima iz dijaspore za Općinu Ključ i sa ekipom iz Višegrada, radila i bila na dispoziciji svim povjereništvima od maja do kraja decembra 2020. godine. Opet uspješno i bez i jedne greške. I famozne 2021. godine u jednom od razgovora, predsjedniku Konakoviću saopćavam da želim da vidim gdje me to NiP vidi, predložio je jednu instituciju ili poziciju br. 2 na federalnoj listi naredne godine. Od institucije ne bi ništa??? Ostaje da vidimo hoće li održati datu riječ za federalnu listu. Ogledni sam primjer kako se doprinos i rad ne cijene i za druge članove NiP-a, posebno one koji su ideju podržali 2018. godine, a vjerujem i znam da su se mnogi prepoznali u naprijed rečenom. I pored navedenog, osnovni razlog mog nedolaska na Kongres je lične prirode, a u vezi je s postupcima i radnjama Dž. B. u KUCZ, o čemu je upoznato staro / novo rukovodstvo NiP-a. Ostaje da vidimo da li će postupiti pravedno i u skladu sa principima za koje se zdušno zalažu. Nakon svega provodim Izbore za savjete MZ u Općini Centar i sa par članova sprečavam neviđenu blamažu ove lokalne zajednice. Nakon svega NiP me vidi na poziciji potpredsjednice OO Centar i nakon svega me pozovu da budem delegatikinja na Kongresu", napisala je, između ostalog, tada Bosno.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana