13.9.2019. 22:15
SAD uvodi sankcije za tri sjevernokorejske hakerske grupe
Ministarstvo finansija SAD je danas najavilo sankcije za tri sjevernokorejske hakerske grupe za koje je saopćila da su uključene u "Vonakraj (WannaCry)" hakerske napade i hakiranje međunarodnih banaka i računa klijenata.
Ministarstvo je navelo da su grupe koje će biti sankcionisane Lazarus Grup (Group), Blunorof (Bluenoroff) i Andariel, dodavši da te grupe kontroliše RGB, prvi obavještajni ured Sjeverne Koreje, koji je već bio predmet sankcija SAD i Ujedinjenih nacija.  

Akcija blokira sve veze koje ove grupe imaju u SAD, i zabranjuje poslovanje s njima. U izjavi Ministarstva navodi se da bi svaka strana finansijska institucija koja svjesno olakšava transakcije ili usluge za ove grupe također mogla biti sankcionisana.  

-Ministarstvo finansija preduzima akcije protiv sjevernokorejskih hakerskih grupa koje vrše sajber napade kako bi podržale nezakonito oružje i raketne programe- rekao je Sigal Mandelker, podsekretar sektora za terorizam i finansijske inteligencije Ministarstva finansija.  

Dodao je da će Ministarstvo nastaviti provoditi postojeće američke i UN-ove sankcije protiv Sjeverne Koreje i raditi s međunarodnom zajednicom na poboljšanju sajber sigurnosti finansijskih mreža.  

Ministarstvo finansija je navelo da je Lazarus Grup umiješana u napad za "Vonakraj" hakerski napad koji su SAD, Australija, Kanada, Novi Zeland i Velika Britanija javno pripisali Sjevernoj Koreji u decembru 2017. godine.  

Rekli su da je "Vonakraj" uticao na najmanje 150 zemalja i ugasio oko 300 hiljada računara, uključujući mnoge u britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (HNS).  

Napad na NHS doveo je do otkazivanja više od 19.000 termina i na kraju je ovu službu koštalo više od 100 miliona dolara, što je najveći hakerski napad u historiji.  

Ministarstvo je također navelo da je Lazarus Grup direktno odgovorna za sajber napade na Sony Pictures Entertainment 2014. godine.  

Ministarstvo se poziva na medijske izvještaje iz 2018. godine u kojima se navodi da je Blunorof pokušala ukrasti više od 1,1 milijarde eura iz finansijskih institucija, i uspješno izvela operacije protiv banaka u Bangladešu, Indiji, Meksiku, Filipinima, Pakistanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Turskoj, Čileu i Vijetnamu.  

Mapa djelovanja hakerske grupe Lazarus - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Mapa djelovanja hakerske grupe LazarusFoto: (Arhiv)
Dodaju da je Blunorof zajedno sa Lazarus Grup ukrala više od 70 miliona eura sa računa Centralne banke Bangladeša u Njujorškim Federalnim rezervama.

U međuvremenu su firme za sajber sigurnost pratile Andariel grupu kako pokušava krsti informacije sa bankovnih kartica, tako što je hakirala bankomate da podigne novac, ili krala informacije o korisnicima kako bi ih kasnije prodala na crnom tržištu.

Andariel je također odgovorna za pravljenje i širenje jedinstvenog zlonamjernog softvera za hakiranje onlajn poker i kockarske stranice, i imala za metu vojsku južnokorejske vlade kako bi prikupljala informacije. Andariel su Andariela primijetili tvrtke za cyber osiguranje kako pokušavaju ukrasti podatke o bankovnim karticama tako što su provalili u bankomate kako bi povukli gotovinu ili ukrali podatke o klijentima da bi se kasnije prodali na crnom tržištu, navodi se u saopćenju.Andariel je također bio odgovoran za razvoj i stvaranje jedinstvenog zlonamjernog softvera za probijanje internetskih stranica za poker i kockanje te je, prema izvještajima industrije i štampe, ciljao vojsku vlade Južne Koreje u nastojanju da prikupi obavještajne podatke.

(Alen Avdić)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana